Tesla beweegt De Blaak

27 oktober 2017

Afgezien van een enkele Amerikaanse president zijn de meeste mensen wel overtuigd van de urgentie van het klimaatprobleem. Als om te bewijzen dat ook in een Tilburgse wijk die urgentie breed wordt gevoeld, zat het zaaltje van Basisschool De Borne op 4 oktober bomvol. Of was het om te ontdekken wat dat vreemde vervoermiddel precies was?

Buurkracht de blaak
Buurkracht De Blaak

Het is niet moeilijk om met cijfers aan te tonen dat er iets moet veranderen in de wereld om ons leefklimaat niet verder te laten verslechteren. Het verschil tussen een temperatuurstijging van anderhalve graad of van twee graden Celsius is levensgroot, zo liet Hans Jager van Energiecoöperatie De Blaak zien. Blijft de stijging beperkt tot anderhalve graad, dan bereikt de verzuring van de oceanen slechts een gematigd niveau, wat betekent dat 50 procent van het koraal zou kunnen blijven leven. Dan blijft er ook nog wat arctisch ijs over, al is het maar voor de ijsberen. Maar belangrijker nog: dan verandert het klimaat met een tempo dat voor veel diersoorten enigszins valt bij te houden. Met andere woorden: dan krijgen zowel specifieke diersoorten als hele ecosystemen voldoende tijd om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Dat weten we allemaal al – niet voor niets hebben vrijwel alle landen in de wereld het klimaatakkoord van Parijs getekend. Maar wat kunnen we daar nu zelf aan bijdragen?

Elektrische revolutie

Buiten basisschool De Borne stond een fraaie Tesla geparkeerd, symbool voor het milieuvriendelijke vervoer van de toekomst. Binnen stond ook zo’n symbool, maar dat was een merkwaardig vervoermiddel dat niemand eerder had gezien. Gelukkig was daar Ruud Schalkwijk om toelichting te verschaffen bij de FeelingOne, zoals het apparaat heet. Het is een elektrisch aangedreven eenpersoons zitcabine, die met een topsnelheid van 25 kilometer per uur geschikt is voor het fietspad. Heerlijk om geruisloos mee door de natuur te zoeven. En echt Nederlands fabricaat, want geproduceerd in Katwijk. Het is maar een van de voorbeelden van de elektrische revolutie, die zowel het personen- als goederenvervoer de komende jaren onherkenbaar zal veranderen. Maar het gaat om meer dan auto’s en fietsen met accu’s. Want we kunnen die accu’s slimmer benutten dan we nu doen.

Opslagcapaciteit

En dat verklaart ook de aanwezigheid van die mooie Tesla. Het Amerikaanse bedrijf, deze avond vertegenwoordigd door Kars van den Berg, heeft een toekomstvisie ontwikkeld waarin CO2-uitstoot tot het verleden gaat behoren. Elektriciteit kun je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen, reden waarom Tesla heeft geïnvesteerd in dakpannen met zonnecollectoren. Maar waar laat je die energie? Ook daarvoor heeft Tesla een oplossing: de powerwall. Een grote accu voor binnenshuis gebruik, waarvan de capaciteit groot genoeg is om het huishouden een paar dagen te laten draaien. Als in Nederland in 2023 de mogelijkheid ophoudt om de zelf opgewekte stroom te salderen, zal hier naar alle verwachting een flinke vraag ontstaan naar dergelijke opslagcapaciteit. En anders is er altijd de elektrische auto zelf nog, die voor het huis ook als elektriciteitsopslag kan dienen. Als iedereen over een paar jaar elektrisch rijdt, zal die opslagcapaciteit broodnodig zijn om te  grote pieken op het netwerk op te vangen. Mogelijkheden te over dus, zo bleek tijdens de presentatie. De grote opkomst in de zaal bewees dat het aan de Tilburgers van De Blaak niet zal liggen, zij staan open voor alle innovaties. Zij weten: een beter milieu begint inderdaad bij jezelf. En waarom dan niet in een mooie Tesla? 

Meer informatie? Kijk op www.energiedeblaak.nl.

Het volgende Energiecafé vindt plaats op 22 november.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?