Terugblik met filmpje: Hoogvonderen feestelijk van start met energie besparen

17 maart 2016

Minister Blok reisde op 29 februari af naar een zonovergoten Roermond. Daar onthulde hij samen met bewoners van Hoogvonderen een kunstwerk in gemeenschapshuis De Vlonder. Dit deed hij ter gelegenheid van de start van Hoogvonderen als 100ste Buurkrachtbuurt van Nederland. In Buurkrachtbuurten besparen buurtgenoten samen energie. Bewoners die daarbij maatregelen treffen, besparen gemiddeld 33 procent op hun energieverbruik en meer dan € 600,- per jaar op hun energierekening.

Het werkbezoek in Roermond begon om 15.00 uur op de Adelaarshorst, in de huiskamer van Thijs Vaes, een van de initiatiefnemers van Buurkracht in Hoogvonderen. Met koffie en vlaai, naar goed Limburgs gebruik. Minister Blok sprak uitgebreid met het buurtteam, dat naast Thijs bestaat uit Linda Derkx, Ed Cartens en Wiel Beiten. Ook Joyce Bongers, buurtbegeleider van Buurkracht in Limburg, Enexis-CEO Peter Vermaat en Roel Woudstra, manager van Buurkracht schoven aan. Er ontstond een geanimeerd gesprek, over de drijfveren van het buurtteam en over de rol van Buurkracht en de buurtbegeleider. De minister was ook benieuwd waarom Enexis Holding N.V. in Buurkracht investeert. “We hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid om energiebesparing te stimuleren”, legde Roel Woudstra uit. “Bovendien hebben wij zelf ook belang bij een lager energieverbruik: daardoor worden onze netten minder belast en gaan ze langer mee.”

Besparen is ook meer comfort

Buurkracht basn8926 daar liggen ze peter thijs minister frank klein
Rondleiding door het huis van Frank Heijnen.

Voordat het gezelschap de korte wandeling naar De Vlonder ondernam, waar de officiële start zou plaatsvinden, stak de minister nog even zijn licht op aan de overkant. Daar liet buurman Frank Heijnen zien welke energiebesparende maatregelen hij in zijn huis allemaal al genomen heeft. Zo heeft hij zijn isolatie verbeterd, liggen er zonnepanelen op zijn dak en verwarmt hij zijn water met een zonneboiler. Met als resultaat niet alleen een fikse besparing, maar ook veel meer comfort in huis.

Energiemarkt voor bewoners

Buurkracht basn9010 steve thijs minister peter klein
Minister blok aan de praat op de energiemarkt

Ondertussen hadden behulpzame buurtgenoten en ondernemers in De Vlonder een complete energiemarkt opgebouwd. Hier was de hele buurt van harte uitgenodigd om zich te laten informeren over onder meer isolatiemaatregelen, zonnepanelen, hr-ketels, ledverlichting, verbouwingsverzekeringen en groene daken. De minister werd opgewacht door wethouder Raja Fick-Moussaoui, en door leerlingen van buurtbasisschool De Brink die net een les over energie besparen achter de rug hadden. Zij nodigden minister Blok uit om plaats te nemen op de ‘energiefiets’ die de bewegingsenergie die je met fietsen opwekt, omzet in elektriciteit. Zo zat de energie er meteen goed in.

Buurtenbank met ledverlichting op zonne-energie

Buurkracht basn9079 minister onthult kunstwerk klein
Minister Blok mocht het eerste lampje aandoen ...
Buurkracht basn9088 iedereen helpt mee klein
en daarna hielp iedereen mee!
Buurkracht basn9154 wens van buurt voor 100ste buurt klein
Op de zitting staan wensen van andere Buurkrachtbuurten voor Hoogvonderen
Buurkracht basn9181 kunstwerk liggend bew klein
De Duurzame Buurtenbank, gemaakt door kunstenares Juul Langenberg

Rond 16.00 uur was het tijd voor het officiële moment: Roel Woudstra van Buurkracht overhandigde het jaarboek van Buurkracht aan minister Blok, waarna de minister de start van Hoogvonderen als 100ste Buurkrachtbuurt feestelijk inluidde. Hij deed dat door het kunstwerk te onthullen dat Juul Langenberg speciaal voor deze gelegenheid had gemaakt: een bijna ronde ‘buurtenbank’. Op de zitting stonden wensen van andere Buurkrachtbuurten aan Hoogvonderen. En de rugleuningen waren overhangen met 100 gerecyclede lampenkappen die in andere buurten ingezameld zijn, voorzien van ledlampjes op zonne-energie. Minister Blok stak het eerste lampje aan waarna de buurt enthousiast meedeed. Vervolgens sprak hij de bewoners toe: “Wij kunnen vanuit Den Haag niet iedereen in Nederland aanspreken en zeggen: ‘Doe aan energiebesparing.’ We helpen er wel bij, bijvoorbeeld met energielabels en goedkope leningen voor investeringen in huis, maar uiteindelijk moeten mensen het zelf doen. Ik ben ontzettend blij om hier in Roermond te zien dat mensen dat ook oppakken en hun enthousiasme overbrengen op buurtgenoten.”

Extra motivatie

Buurkracht basn9191 buurtteam met bloemen klein
Het buurtteam van Hoogvonderen

Na de onthulling praatte de minister nog een hele tijd na met de plaatselijke ondernemers die aanwezig waren, het buurtteam en de kinderen. En ook toen hij het pand verlaten had, bleven buurtgenoten in groten getale op de energiemarkt afkomen. Thijs Vaes: “Daar gaat het uiteindelijk om: dat ze zich bewust worden van de mogelijkheden. Er valt in deze buurt nog veel energiewinst te halen. Zo heeft lang niet iedereen vloerisolatie of overal dubbel glas. Samen kunnen we grote stappen maken. Dat we de 100ste Buurkrachtbuurt zijn, is voor ons een extra motivatie om onze ambities waar te maken. Maar ook zonder dit kroontje zouden we met hetzelfde enthousiasme en dezelfde inzet van start zijn gegaan.”

Lees hier het persbericht: Energiebesparingsinitiatief toont dat samen energie besparen loont.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?