Teamwissel in Peize

20 maart 2016

Toen Buurkracht in het Drentse Peize van start ging in de wijk Kortland, sloot René van Hoorn zich aan bij het buurtteam. Ook al woont hij zelf in een andere wijk. Maar wel met het idee om in zijn eigen buurt, De Es, een eigen buurtteam te vormen. Dat heeft hij nu bij elkaar. Zijn plek in het team Kortland is inmiddels ingenomen door Gert Meiborg.

Buurkracht img 20160126 wa0006
Na drukke bijeenkomst in Kortland nu ook tweede buurt in Peize van start

Afgelopen najaar jaar las René in een dorpskrant dat de vereniging Dorpsbelangen mensen zocht die zich wilden aansluiten bij een energiebesparingsproject in Kortland: Buurkracht. “Mij leek dat erg interessant en ik heb gevraagd of ik ook aan kon schuiven. Dat was geen probleem. Ik heb een paar vergaderingen bijgewoond, en liep eigenlijk vanaf het begin met het idee rond om in mijn eigen buurt een eigen buurtteam te vormen. Om dat voor elkaar te krijgen heeft vereniging Dorpsbelangen een aantal leden uit De Es uitgenodigd die misschien wel belangstelling hadden. Zo is het ook gelukt om in De Es een buurtteam te vormen.”

Buurtgenoten met dezelfde vragen

René stapte uit het team van Kortland, dat meteen weer versterking kreeg van Gert Meiborg. “Toen ik een uitnodiging kreeg voor een buurtbijeenkomst over zonnepanelen en isolatie, dacht ik meteen: daar ga ik heen", zegt Gert. "Ik liep met vragen rond over vloerisolatie: die zou ik wel willen, maar de kruipruimte onder mijn huis is heel laag. In Kortland staan veel identieke huizen, dus ik was benieuwd of ik nog meer mensen zou treffen die hetzelfde probleem hebben en daar een oplossing voor zoeken. Dat bleek zo te zijn. Het lijkt mij wel wat om daar actief mee aan de slag te gaan, vandaar dat ik me gemeld heb bij het buurtteam. Een leuke club, dus het is nog gezellig ook.”

Ver komen met creativiteit

In De Es bereidt het kersverse team zich inmiddels voor op activiteiten in de eigen buurt en Buurtgenoten kunnen zich alvast aanmelden op de buurtpagina. “We kunnen een mooi voorbeeld nemen aan Kortland. Bij onze eerste vergadering was ook iemand uit het buurtteam van Kortland aanwezig; die kon een aantal vragen die bij ons opkwamen, direct beantwoorden. En misschien kunnen we straks, als Buurkracht in beide buurten een beetje loopt, samen iets opzetten. De sporthal vol zonnepanelen leggen bijvoorbeeld, of iets anders geks. Als je creatief bent, kun je heel ver komen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?