Taart voor 131 virtuele kaarsjes

27 juni 2015

"Bij elke wedstrijd waar je aan meedoet, heb je kans om te winnen.” Onder dat motto sleepten bewoners van Het Plankenpad in Swifterband al een paar keer een Klimaatstraatfeest in de wacht. En in het verlengde daarvan nu ook een enorme taart van Buurkracht.

131 kaarsjes earth hour swifterband buurkrachtHet Plankenpad doet sinds de allereerste strijd om het Klimaatstraatfeest mee en viel al een paar keer in de prijzen. Toen er dit jaar voor Earth Hour punten te winnen vielen door virtuele kaarsjes voor de straat te verzamelen, zag de straat weer een kans schoon. Met 131 kaarsjes (en dus buurtgenoten die een uur het licht uitdeden tijdens Earth Hour), wist het Plankenpad de punten binnen te halen. Én een taart van Buurkracht, dat deze actie samen met het Klimaatstraatfeest had opgetuigd. De taart werd op 20 juni bezorgd in de bomvolle huiskamer van Sandra Nobel, de drijvende kracht achter de energiebesparende activiteiten van de straat. We hebben er met z’n allen van genoten, hij was heerlijk!

Altijd in voor een feestje

Al in het eerste jaar meldde Sandra haar straat aan voor het Klimaatstraatfeest. Ze hebben nu zeven jaar meegedaan. “Ik organiseer graag feestjes, bij voorkeur als het niks kost”, zegt ze lachend. “We zijn niet zo’n straat waar iedereen de deur bij elkaar plat loopt, maar als iemand onthand is, staan we voor elkaar klaar. Door mee te doen met het Klimaatstraatfeest, hebben we steeds een nieuwe reden om ook eens voor de gezelligheid bij elkaar te komen. Bijvoorbeeld voor een energieborrel, een klimaatneutraal diner of om samen offertes op te vragen voor energiebesparende maatregelen. Dat heeft de onderlinge band erg versterkt: vroeger wisten we niet veel meer van elkaar dan dat we in dezelfde straat woonden. Nu kennen we de namen van elkaars kinderen en kleinkinderen.”

Stoppen op het hoogtepunt

Om die gezelligheid was het Sandra altijd te doen. “Maar het is natuurlijk mooi meegenomen dat al die besparingsacties en besparende maatregelen ook echt geld hebben opgeleverd. De harde kern in de straat die altijd meedoet, verbruikt na al die jaren duidelijk minder energie.” Nu de straat opnieuw in de prijzen is gevallen en het straatfeest en de groenbingo zelfs alweer achter de rug heeft, is wat Sandra betreft ook de laatste keer geweest dat de straat heeft meegedongen naar het Klimaatstraatfeest. “Voor de sociale samenhang hebben we het niet meer nodig en op een gegeven moment heb je alle besparingsacties er ook wel zo’n beetje op zitten. Dit jaar zijn we derde geworden, het hoogst haalbare voor een straat van onze omvang. We stoppen op het hoogtepunt. De taart van Buurkracht vormde dus een perfecte afsluiter.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?