Taart! Champagne! Vuurwerk! Vijf jaar Buurkracht

28 juli 2018

De tijd vliegt: Buurkracht viert alweer zijn eerste lustrum. In 2013 trapte Buurkracht af met 3 buurten die het wel zagen zitten om met ons te pionieren: de Ruwaard-Staatsliedenbuurt in Oss, Loosbroek en de Componisten-Natuurkundigebuurt in Oosterhout. Met onder meer Rene Pruijssers, John van Krieken, Jacco Bakker, Jaap Pannenkoek als initiatiefnemers van het eerste uur. Inmiddels zijn we 300 buurten en een heleboel maatregelen, mijlpalen en mooie ervaringen verder. Vijf jaar samen energie besparen in vogelvlucht.

Buurkracht oss   ruwaard staatsliedenbuurt lr
Ruwaard-Staatsliedenbuurt in Oss, een van de allereerste Buurkrachtbuurten

De eerste keer

Voor alles is een eerste keer. Zo vond op 12 september 2013 de allereerste buurtbijeenkomst plaats in Oosterhout. Met meteen een prachtige opkomst van ruim 80 geïnteresseerden. Enkele maanden later rapporteerde de Ruwaard-Staatsliedenbuurt in Oss de eerste energiebesparende maatregelen. In juli 2015 noteerden we de eerste buurt in Flevoland: Marknesse. Het eerste van inmiddels 7 postcoderoosprojecten die (mede) onder de vlag van Buurkracht startten, ging in 2017 de boeken in. Standplaats: Langelo. Om maar een paar eerstelingen te noemen.

Van 3 naar 300 buurten

Op 22 december 2014 verwelkomde Buurkracht de 50ste buurt Besoyen-West in Waalwijk. Bijna precies een jaar later ging de vlag uit voor de honderdste buurt: Hoogvonderen in Roermond. Minister Blok reisde er speciaal voor af naar het zuiden. Nummer 200, Folsgaere, lanceerde Buurkracht tijdens het dorpsfeest in juli 2017. En in juni van dit jaar sloot alweer de 300ste buurt zich aan, ook in Friesland: Oane Swadde in Buitenpost.

Knallers van CO2-besparingen

Kijken we naar de CO2-besparingen die Buurkrachtbuurten samen realiseren, dan zien we ook op dat vlak mooie resultaten. In juli 2015 tikten we de 500.000 kilo CO2-reductie aan. In juli 2016 zaten we op een miljoen, juli 2017 op 2 miljoen en op 28 december 2017 ontkurkten we de champagne alvast voor 3 miljoen kilo. De 4 miljoen is alweer helder in beeld. Als die trend doorzet…

Ronkende records

Hintham-Zuid in Rosmalen stond jarenlang op één als Buurkrachtbuurt met de meeste maatregelen en hoogste besparingen. Maar eind 2017 ging Germenzeel in Uden erop en erover toen de hele buurt zonnepanelen kreeg dankzij de niet aflatende inspanningen van het buurtteam. Veel bewoners lieten daarbij ook hun huis isoleren, waardoor het gemiddelde aantal energiebesparende maatregelen in de buurt op bijna 2 per huishouden ligt. Aldlân in Leeuwarden heeft met 351 online aanmeldingen de meeste deelnemers aan Buurkracht. Procentueel spant Aardehuis in Overijssel de kroon, met 54 procent. De stad Groningen heeft maar liefst 14 Buurkrachtbuurten. En in de Veldegge in Heeten doen álle huishoudens mee aan een unieke buurtactie met buurtbatterijen en energieverbruiksmanagers.

In de prijzen

Buurkrachtbuurten zijn allemaal winnaars. Maar sommige vallen ook nog eens officieel in de prijzen. Zoals Hoonhorst in Overijssel, dat in 2015 de prestigieuze Dorpsvernieuwingsprijs in de wacht sleepte dankzij allerlei duurzame projecten waaronder een eigen dorpskachel met miniwarmtenet. De laatste jaren doen Buurkrachtbuurten het ook geweldig bij het Klimaatstraatfeest. Den Ham in Zuidmaten won in 2016, het Schrijverskwartier in Oss kreeg in april dit jaar al voor de tweede keer een cheque uitgereikt en de grote winnaar van stookseizoen 2017-2018 was Ommelanderwijk-Zuidwending met tientallen buurtacties.

Meer, meer, meer

Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opsommen van bijzondere momenten, mijlpalen en feestjes. Die keer dat in Kortland in Peize de 1000ste energiebesparende maatregel viel, bijvoorbeeld. Toen er op één avond vier buurtbijeenkomsten werden georganiseerd. Toen inwoners uit Hart van Clumme in Klimmen een warmtewandeling gingen maken met de warmtebeeldcamera. En er komen ongetwijfeld nog heel veel hoogtepunten bij. Allemaal dankzij initiatiefnemers en bewoners van Buurkrachtbuurten.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?