Sweensplein loopt langzaam warm

01 oktober 2015

Buurkracht img 3094
Buurtbijeenkomst Sweensplein

Voor de bewoners van het Sweensplein en omgeving in Rijen stond op 30 september de eerste buurtbijeenkomst van Buurkracht op het programma. Een recordopkomst trok deze niet, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door een actieve en enthousiaste sfeer.

Arjan Broers van het buurtteam: “We hadden op iets meer bezoekers gehoopt, maar het zaaltje in ’t Boerke was toch nog aardig gevuld. Ik heb namens het buurtteam het openingswoordje gehouden en mezelf en de twee andere teamleden, Kendra van der Spek en Marie-Louise Elias, voorgesteld. Wij hebben het initiatief genomen om in onze buurt met energiebesparing aan de slag te gaan. Ik ben geen idealist, maar ik ben wel overtuigd geraakt dat energie besparen noodzakelijk is. Dat het anders misgaat. Bovendien: we kunnen er veel geld mee besparen. Zeker in onze buurt, waar de energielabels dieprood kleuren.”

Aardig wat tips

Het buurtteam krijgt ondersteuning van Buurkracht. Buurtbegeleider Steve Duzanson zette in een korte presentatie uiteen waar die ondersteuning uit bestaat. Zo hebben buurtbewoners versneld een slimme meter gekregen en kunnen ze nu hun energieverbruik volgen op hun persoonlijke pagina op buurkracht.nl. En vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt. Ook heeft Buurkracht een energieadviseur ingeschakeld om alvast de besparingsmogelijkheden in de buurt in grote lijnen in kaart te brengen. Ook die was aanwezig om zijn bevindingen te delen. Arjan: “De energieadviseur heeft één tussenwoning in het bijzonder onder de loep genomen. Ik woon daar om de hoek, in een vergelijkbaar huis, en haalde aardig wat tips uit die presentatie. Zo heb ik zelf ook een houten vloer met een kruipruimte eronder die nog niet geïsoleerd is. Als ik hoor wat in zo’n geval vloerisolatie nog kan opleveren, vind ik dat heel interessant.”

Tips voor elkaar

Het mooie was dat er veel discussies loskwamen. “Er ontstond een leuke interactie. Sommige aanwezigen hebben al het een en ander gedaan aan hun huis en konden vanuit die ervaring adviezen geven. Zo wist iemand te vertellen dat er nogal wat haken en ogen aan gevelisolatie in onze buurt zitten. Dat het in ons geval veel tijd en moeite kost om die aan te brengen en uiteindelijk niet heel veel oplevert. Dan is bijvoorbeeld vloerisolatie of dubbel glas een aantrekkelijkere optie.”

Voortouw in vervolgacties

Inmiddels bereiden Arjan en zijn team zich alweer voor op vervolgstappen. “In de aanloop naar de bijeenkomst merkten we dat we in de buurt veel positieve reacties kregen als we mensen aanspreken over onze plannen”, vertelt Arjan Broers van het buurtteam. “Veel buurtbewoners staan open voor energiebesparing of zijn er al een beetje mee bezig. Maar ik merk ook aan mezelf: er is altijd van alles wat je ook nog moet doen en wat je ervan weerhoudt. Het kost dus tijd om de buurt te mobiliseren. Wij gaan hierin nu zelf het voortouw nemen, door concrete acties te organiseren. In elk geval willen we als het koud wordt, de warmtecamera van Buurkracht inzetten om langs de deuren te gaan en her en der warmtelekken in beeld te brengen. Zo hopen we langzaam meer en meer mensen aan het denken én in actie te krijgen.”

Sweensplein en omgeving

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Sweensplein en omgeving