Summerlabb: interactief podium voor duurzaamheid en innovatie

10 december 2015

We kennen hem allemaal van radio- en tv-programma’s als Jules Unlimited, de 2 Meter Sessies en NOS Langs de Lijn. Maar ondertussen heeft hij zich ook ontpopt als ondernemer met een missie. Jan Douwe Kroeske bedacht Summerlabb, een soort rondreizend circus dat door festivalland trekt om een groot publiek te laten voelen, proeven en ruiken aan technologische innovaties op het gebied van duurzaamheid. “Er zijn zo veel inspirerende ontwikkelingen die een podium verdienen!”

Op 7 november leidde Jan Douwe Kroeske de gesprekken van de Buurtendag 2015 van Buurkracht. We vroegen hem naar zijn drijfveren en visie op samen aan de slag voor duurzaamheid. Onder het filmpje lees je verder over zijn initiatieven zoals Summerlabb.

Verandering en vernieuwing

Summerlabb geeft de ruimte aan vertellers over allerlei onderwerpen: van energie opwekken uit bonsaiboompjes, algen en buikvet tot biokunststoffen, drijvend beton en het terugdringen van afval. En van duurzaam bouwen tot innovatief slaaponderzoek. “Alles staat in het teken van verandering en vernieuwing. We zetten installaties neer, proefopstellingen en nodigen wetenschappers en bedrijven uit om demonstraties te geven en een inspirerend verhaal te vertellen. Zo was ook Buurkracht in januari bij ons te gast op het Noorderslagfestival in Groningen. Ook zo’n initiatief dat zich op een innovatieve manier bezighoudt met vooruitgang en ontwikkeling.”

Passie maakt nieuwsgierig

Met Summerlabb heeft Jan Douwe Kroeske een helder doel voor ogen. Hij wil zo veel mogelijk mensen in aanraking brengen met de avantgarde van techniek en wetenschap. Ogen openen, verbazen en enthousiasmeren. “We presenteren een collage van nieuwe ideeën die kunnen helpen een betere planeet te creëren. Al toen ik het wetenschapsprogramma Jules Unlimited maakte heb ik gemerkt dat mensen die met vooruitgang bezig zijn, er vaak met veel passie over vertellen. Dat maakt nieuwsgierig. Zo werkt dat bij mij, maar ook bij anderen. Maar dan moeten we die ontwikkelingen wel zichtbaar en tastbaar maken. En ontwikkelingen die over grote getallen gaan, terugvertalen naar onze dagelijkse belevingswereld. Met Summerlabb doe ik dat met mijn team in mijn eigen omgeving, op mijn eigen manier. Interactief en met veel theater. En doordat we op zo veel grote festivals en evenementen staan, van Pukkelpop tot Lowlands en de Havendagen, bereiken we inmiddels tussen de 150.000 en 300.000 mensen per jaar.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?