Succesvol duurzaam ondernemen, zo doe je dat!

04 januari 2017

Jan Willem Zwang rolde ooit door toeval de energiewereld in. Inmiddels heeft hij zich ontpopt tot groen ondernemer in hart en nieren. Zo is hij de drijvende kracht achter onder meer Greencrowd, Onze Clubkracht en Evensnelladen.nl. Ook voor buurtteams in Buurkrachtbuurten hoort een beetje ondernemerschap erbij, vindt hij. “Je hoeft er niet aan te verdienen, maar bij voorkeur hoeft er ook geen geld bij.”

Slim energie besparen is slim samenwerken en samen profiteren van de winst. Jan Willem zet de mogelijkheden voor je op een rijtje. Bekijk hier zijn filmpje.

Buurkracht ju4a2741 klein
Jan Willem Zwang staat helemaal links

Bij bedrijfseconomie studeerde Jan Willem af op bedrijven die er niet in slaagden zich aan te passen aan een veranderende markt en daardoor de boot misten. De ironie wil dat hij vervolgens bij een groothandel in postzegels aan de slag ging, die het uiteindelijk niet redde in de dalende postmarkt. Na zijn overstap naar de energiemarkt zag hij zoiets wéér gebeuren: “In 2008 gingen de energieprijzen opeens stijgen. Dat lijkt gunstig voor energiebedrijven, maar die hadden er niet op gerekend dat gemeenten en provincies massaal hun aandelen zouden verkopen en hun eigen duurzame-energieproductie en energiebedrijven zouden starten.” 

Kijk om je heen

Jan Willem wist wél op deze ontwikkeling in te spelen: hij richtte Greenspread op, een adviesbureau dat vooral de publieke sector ging ondersteunen bij het ontwikkelen en exploiteren van duurzame energie. En zo sprong hij de afgelopen tien jaar in nóg een aantal gaten in de groene-energiemarkt. Bijvoorbeeld met Onze Clubkracht, dat verenigingen helpt bij het aanvragen van duurzame subsidies. Of met Greencrowd, dat al 32 projecten succesvol heeft gefinancierd met crowdfunding, van zonneweides tot warmte-koude- en biomassaprojecten. “Ik kijk wat er om me heen gebeurt, naar innovaties op het gebied van energietechnieken, maar ook naar veranderingen in wet- en regelgeving. En daar speel ik op in. Ondernemen is eigenlijk niets anders dan zien wat iedereen ziet, en daarmee doen wat niemand anders doet.”

Leer van elkaar

Tijdens de Buurtendag op 5 november deelde Jan Willem zijn visie met de vele buurtteamleden in de zaal. Een aantal van hen is al een paar jaar goed bezig met Buurkracht en zoekt naar nieuwe mogelijkheden om het verduurzamingsproces op gang te houden. Anderen kunnen juist adviezen gebruiken om uit de startblokken te komen. Jan Willem: “De belangrijkste tip die ik mee kan geven aan buurtteams en hun buurten is: leer van elkaar. Als je in je buurt niet verder komt met energie besparen, kijk dan hoe andere buurten het aanpakken die wél succesvol zijn. Als je goed luistert en de beste ideeën toepast, komt er misschien wél vaart in energiebesparing in je buurt.”

Hou de motivatie vast met een verdienmodel

Ondernemerschap in buurtteams heeft grote waarde, daarvan is Jan Willem overtuigd. “Je merkt aan mensen dat ze veel weten van energie en intrinsiek gemotiveerd zijn. Dat is hun kracht, maar het is ook meteen een valkuil. Na verloop van tijd zie je vaak dat vrijwilligers toch vastlopen, zeker als de resultaten achterblijven bij hun verwachtingen. Dan heb je baat bij een verdienmodel, of in elk geval een break even-model. 

Voorbeelden genoeg

Voor buurtteams ziet Jan Willem daarvoor allerlei mogelijkheden. “Veel mensen hebben de beleving dat verduurzaming duur is. Dat zit ook in het woord, maar over het algemeen verdien je gewoon geld met verduurzaming. Je kunt bijvoorbeeld een postcoderoosproject opzetten waarmee je samen investeert in zonnepanelen op een gebouw dichtbij en met z’n allen bespaart op je energierekening. Of collectief duurzame energie inkopen, of samen geld steken in een laadpaal en daarmee ook geld verdienen. Een deel kun je dan gebruiken voor nieuwe projecten en dan heeft de hele buurt er voordeel van. Er zijn voorbeelden genoeg. Probeer het gewoon. En laat je niet afschrikken als het niet meteen een succes wordt. Mensen moeten een boodschap vaak minstens drie keer horen. En gebeurt er dan nog niks, ook niet erg. Bij mij is ook weleens een start-up mislukt. Dan stop ik weer en probeer ik iets anders. En dat lukt dan vaak wel.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?