Stop je spaargeld in je spouwmuur

14 mei 2014

Wat levert een besparingsmaatregel je op? Dat kun je op verschillende manieren bekijken. Je hebt natuurlijk de milieuwinst: je verbruikt minder gas en stoot dus minder CO2 uit. Je kunt je jaarlijkse besparing ook uitdrukken in euro’s. Of je kijkt naar de totale opbrengst van je investering, het rendement. Hoe werkt dat?

Als je het rendement van je investering berekent, kun je dat vergelijken met de rente op je spaarrekening. Je spaarbedrag groeit met de jaarlijkse rente. Geef je je geld uit aan energiebesparende maatregelen, dan ben je die investering kwijt, maar die gaat wel voor je werken. Je bespaart namelijk op je energiekosten. En door de stijgende energieprijzen is deze besparing elk jaar iets groter. Deze besparing zou je ieder jaar op een spaarrekening kunnen zetten. Je kunt dan berekenen wat de totale bedrag aan het einde van de looptijd van de maatregel zou zijn. Bij isolatie, dubbel glas en zonnepanelen houden we 25 jaar aan; bij installaties voor verwarming en ventilatie 15 jaar.

Een voorbeeld

Neem spouwmuurisolatie:

  • Voor een gemiddelde eengezinswoning rekenen we met een eenmalige investering van € 2.000,-.
  • De jaarlijkse besparing: 870 m3 gas.
  • Met de huidige energieprijzen komt dat neer op een besparing van € 570,- in een jaar, en dit loopt op door de verwachte stijging van de gasprijs met 4% per jaar.
  • Als je dat geld elk jaar op een aparte rekening is het rendement 12%, in vergelijking met een normale spaarrekening van gemiddeld 2,5% rente. Dat is een groot verschil!
  • Conclusie: je spouwmuur levert je veel meer financieel voordeel op als sparen op de bank.

Meer informatie over de manier om het rendement te berekenen vind je op www.milieucentraal.nl/rendement.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?