Stevensbeek loopt warm voor isolatie

24 november 2017

Gemeenschapshuis ’t Stekske in Stevensbeek was goed gevuld tijdens de bijeenkomst over isolatie op 21 november. Ruim 50 dorpsgenoten lieten zich uitgebreid informeren over hoe ze hun energierekening kunnen verlagen. Het organiserende bewonersteam Duurzaam Stevensbeek bereidt een scherpe isolatie-actie voor, waarvoor geldt: hoe meer deelnemers, hoe lager de prijs. Kijk voor meer informatie of om je vrijblijvend aan te melden op buurkracht.nl/stevensbeek.

Buurkracht 171121 bb1 foto stevensbeek
Als je ook met enorme korting je woning wilt laten isoleren, laat het voor 5 december aan het buurtteam weten!

Duurzaam Stevensbeek is voortgekomen uit de Dorpsraad en bestaat uit Rob Slootmans, Rudi van der Cruijsen en Leo Linders. Zij hebben de handschoen opgepakt om energiebesparing in Stevensbeek een flinke impuls te geven. “Deze bijeenkomst was een goed begin”, vindt Rob. In zijn introductie op de avond stelde hij zichzelf, Rudi en Leo voor en legde hij uit wat hun plannen zijn. “We hadden al verwacht dat er aardig wat animo zou zijn voor isolatie”, zegt hij. “En ook uit een inventarisatie onder dorpsgenoten van wat zij interessante gezamenlijke acties zouden vinden, kwam dat naar voren. Vandaar dat we isolatie als thema voor de avond hebben gekozen. Als we nu de vaart erin houden, kunnen we dit stookseizoen nog aan de slag. En dan kunnen we in het voorjaar verder met zonnepanelen, want ook daarvoor is veel belangstelling.”

Ondersteuning van Buurkracht

Bij het opzetten van energiebesparingsacties krijgt Duurzaam Stevensbeek ondersteuning van Buurkracht, net als nóg ruim 230 buurten en dorpen in Nederland. Buurtbegeleider Gert Wagenvoort legde in zijn presentatie uit wat de rol van Buurkracht is. Zo biedt Buurkracht allerlei hulpmiddelen die bewoners inzicht geven in het eigen energieverbruik en hoe ze dat omlaag kunnen brengen. Daarom heeft Buurkracht bijvoorbeeld onafhankelijk energieadviseur Marloes Bosman ingeschakeld om de energiebesparingskansen in Stevensbeek in kaart te brengen. Ook zij was aanwezig om haar bevindingen te delen.

Herkenbaar huis onder de loep

Marloes heeft een ronde door Stevensbeek gemaakt en het huis van Rudi van der Cruijsen echt onder de loep genomen: een huis uit de jaren zestig zoals er nog veel meer in het dorp staan. Voor bewoners was dat dus een heel herkenbaar voorbeeld. Rob: “Het was ook een goed voorbeeld omdat aan Rudi’s huis nog niet veel gedaan is. Er hangt wel een hr-ketel, maar het huis is nog nauwelijks geïsoleerd en er liggen geen zonnepanelen op het dak. Marloes rekende ons voor wat de kosten en opbrengsten zouden zijn als dit huis wordt aangepakt.”

Aantrekkelijke actie

Daar kon Duurzaam Stevensbeek direct op aanhaken. Rob: “Wij hebben ons al flink in de materie verdiept en een aantal leveranciers benaderd om een prijs voor een collectieve actie neer te leggen. Als we weten hoeveel huishoudens in het dorp serieus isolatie overwegen, gaan we verder onderhandelen. Maar het is nu al duidelijk dat we een scherpe aanbieding gaan krijgen. Voor spouwmuurisolatie noemde Marloes bijvoorbeeld een richtprijs van € 20,- per vierkante meter; wij zitten met de offertes die we binnen hebben, nu al bijna 30 procent lager. Ik denk dus dat we straks een heel aantrekkelijke actie kunnen presenteren.”

Lichtend voorbeeld Elsendorp

Om te laten zien wat je als dorp nog meer kunt bereiken op het gebied van verduurzaming, had Duurzaam Stevensbeek ook Henrie van Summeren uit Elsendorp uitgenodigd. Elsendorp is Buurkrachtbuurt van het eerste uur en heeft al diverse succesvolle acties achter de rug. Van isolatie tot zonnepanelen en van schoolactiviteiten tot onlangs een razendsnel uitverkocht postcoderoosproject. Rob: “Mooi hoe Henrie vol enthousiasme over zijn eigen ervaringen vertelt. Zo krijgen mensen echt het idee dat er nog veel meer te doen is. Daar komt wel wat bij kijken, maar het levert ook veel op.”

Interesse voor isolatie? Meld je aan!

Na deze drukbezochte en geanimeerde avond wil Duurzaam Stevensbeek zo snel mogelijk in actie komen. “We roepen alle dorpsgenoten die serieus geïnteresseerd zijn in isolatie, op om dat voor 5 december aan ons te laten weten. Dit kan rechtstreeks, of via onze buurtpagina. Wij gaan dan op basis van het aantal aanmeldingen opnieuw met de leveranciers om de tafel. Zodat we in januari een mooie actie kunnen lanceren. Hou ook daarvoor de buurtpagina in de gaten!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?