Steendam start met zon en wind

12 juni 2017

Steendam is een van de zes pilotdorpen die ondersteuning krijgen van de provincie Groningen bij de energietransitie. Het streven is om al in 2019 energieneutraal te zijn. Op 8 juni praatte coöperatie Steendam dorpsbewoners bij over de plannen om dat doel te bereiken. Phyl Hoogeveen van de coöperatie: “We willen van start met collectieve zonneweides en windmolens. We hopen dat minstens 80 procent van het dorp gaat meedoen. Wie interesse heeft, kan de ontwikkelingen volgen via onze buurtpagina.”

Buurkracht buurkracht dorpsbijeenkomst steendam 07062017
Ruime belangstelling voor energieneutrale toekomst

Het onderwerp leeft duidelijk in het dorp: in café Peter en Leni kon coöperatievoorzitter Klaas Smit ruim 60 bezoekers verwelkomen, ongeveer een kwart van de bevolking. Hij greep nog even terug naar de leefbaarheidsenquête die in het dorp is rondgegaan en die ruim de helft van de huishoudens heeft ingevuld. Daarbij zijn verschillende thema’s die in Steendam leven, naar voren gekomen. De energievoorziening stond niet bovenaan, maar het onderwerp speelt volop. Phyl: “Veel inwoners hebben belangstelling voor isolatie en zonnepanelen, maar dat soort maatregelen kunnen we beter combineren met de versterkingswerkzaamheden die ook op ons af komen. Hopelijk zijn we binnen twee jaar aan de beurt.”

Led en vriezer

Energieadviseur Arnold Strijker, die in opdracht van Buurkracht de energiebesparingskansen in Steendam heeft onderzocht, bevestigde dat investeren in isolatie in een muur die straks verstevigd moet worden, of zonnepanelen op een dak dat misschien moet worden aangepakt, momenteel weinig zin heeft. Phyllis: “Maar er zijn voldoende alternatieven om je energierekening naar beneden te krijgen. Met ledlampen spaar je bijvoorbeeld 90 procent van je energiekosten op verlichting uit. Ook het vervangen van een oude diepvries kan veel winst opleveren. De nieuwste zijn zo zuinig dat je de investering al binnen drie jaar hebt terugverdiend.”

Zonneweide

De coöperatie wil Steendam met een combinatie van collectieve wind- en zonne-energieprojecten zelfvoorzienend maken. Voor windenergie hebben de leden hun oog laten vallen op de windmolens van het Groningse bedrijf E.A.Z. Wind. Phyl: “Timo Spijkerboer hield namens E.A.Z. Wind een bevlogen verhaal over de ontwikkeling van de molens en de wens van de ontwerpers om ze te integreren in het landschap. Zo zijn ze uitgekomen bij windmolens van maar 15 meter hoog met houten wieken; vergelijkbaar met een volwassen boom. Na de presentatie was iedereen laaiend enthousiast.”

De juiste partijen

Ook Energiecoöperatie Zonnedorpen was uitgenodigd om haar ervaringen met de aanleg van een gezamenlijke zonneweide voor de kernen Leermens, ‘t Zandt, Zeerijp en Zijldijk te delen. Phyl: “Niet alle daken in Steendam zijn geschikt voor zonne-energie, zeker niet nu we nog op de versterkingsoperatie zitten te wachten. Dan is een gezamenlijke zonneweide een uitkomst. Voor Zonnedorpen is het de grootste uitdaging geweest om de juiste partijen bij elkaar aan tafel te krijgen, zoals de provincie en de gemeente. Wij hebben wat dat betreft de wind mee: ons initiatief krijgt actief steun van de provincie.”

Continuïteit

De coöperatie Steendam heeft uitgerekend dat een combinatie van zes kleine windmolens en een zonneweide van 500 panelen al voldoende is om in 80 procent van de huidige energiebehoefte van het dorp te voorzien. “De zonnepanelen dekken overdag de pieken in de energievraag af en de windmolens zorgen voor continuïteit”, zegt Phyl. “Ook onderzoeken we de mogelijkheden om zonne-energie kort op te slaan, zodat we minder afhankelijk zijn van de zon.”

Op de hoogte blijven?

De zaal reageerde positief op de plannen. Phyl: “Dat is mooi, want we hopen dat straks minstens 80 procent van alle huishoudens in Steendam meedoet. Voor deze avond was het hoofddoel: informeren. De technische invulling komt later. Eind juni staat een bijeenkomst gepland met de provincie en de gemeente over mogelijke stukjes grond die we kunnen gebruiken voor windmolens en een zonneweide. We hopen dat we begin juli weer een dorpsbijeenkomst kunnen organiseren met goed nieuws. We houden iedereen op de hoogte via steendam.info en buurkracht.nl/steendam.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?