Startsein voor zonnepanelenactie Aldeboarn

24 oktober 2017

Bewoners van Aldeboarn gaan gezamenlijk duurzame stroom opwekken met zonnepanelen op het dak van dorpshuis De Jister. Tijdens een buurtbijeenkomst op vrijdag 20 oktober in café De Post werd het minimum aantal investerende dorpsbewoners behaald. Daarmee kan de actie officieel van start. Voor wie interesse heeft: er is nog plek voor achttien zonnepanelen. Dus wil je bijdragen aan duurzame opwek én geld verdienen? Meld je dan snel aan via de buurtpagina!

Buurkracht zonnepanelen actie in dorpshuis okt 2017
Nog een aantal zonnepanelen beschikbaar

“Er kwamen boven verwachting veel dorpsbewoners af op de bijeenkomst in De Post”, zegt Rommert Stellingwerf van de EKA (Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn), initiatiefnemer van de zonnepanelenactie. “Sinds een paar maanden werken we samen met Buurkracht en maken we gebruik van de kennis en expertise die daar is opgebouwd. Die samenwerking heeft ervoor gezorgd dat er veel nieuwe gezichten aanwezig waren. Daar waren we erg blij mee!”

Verschillende besparingsacties

Rommert begon de avond met een presentatie over de EKA, die deze week precies twee jaar geleden werd opgericht. Het doel: gezamenlijk - met bewoners van Aldeboarn - duurzame stroom opwekken én energie besparen. De coöperatie heeft inmiddels flink wat besparingsacties op touw gezet. “We hebben bijvoorbeeld een aantal oplaadpunten voor e-bikes gerealiseerd. Ook hebben we begin dit jaar warmtefoto’s gemaakt van alle huizen in het dorp die voor 1990 zijn gebouwd. Daarop kunnen bewoners zien of hun huis voldoende is geïsoleerd en waar eventuele warmtelekkages zitten.”

Rendabeler dan spaarrekening

De focus van het verhaal van Rommert lag op de zonnepanelenactie. “Ongeveer een jaar geleden zijn we met de actie gestart: 108 zonnepanelen op het dak van dorpshuis De Jister, waarmee we ruim acht huishoudens van zonnestroom kunnen voorzien. Bewoners van het dorp kunnen de zonnepanelen adopteren en winst maken op de investering. Adopteren kost eenmalig € 340,- per paneel. De investering verdien je binnen twaalf jaar terug via je energienota. Daarna gaan de zonnepanelen nog zeker drie jaar mee en verdien je bijna € 30,- per paneel per jaar. Dat is rendabeler dan een spaarrekening.”

Geweldig nieuws

De aanwezige buurtbewoners hadden veel interesse in wat Rommert te vertellen had. Drie van hen besloten zelfs ter plekke om samen 45 zonnepanelen te adopteren. “Dat was geweldig nieuws, omdat we daarmee de grens van negentig panelen hebben gehaald en echt met het project kunnen beginnen”, zegt Rommert enthousiast. “Dat gaan we dan ook meteen doen. We beginnen deze week al met de voorbereidingen. Als alles meezit, zijn we in de eerste helft van 2018 klaar.”

Meer acties

Als de zonnepanelenactie op het dak van De Jister een succes is, wil de EKA meer zonnepanelenacties starten. “Hoe groter het project, hoe sneller je de investering terugverdient en hoe hoger de winst”, legt Rommert uit. “We bereiden nu een nieuwe actie voor van ruim 200 zonnepanelen op het dak van een grote boerderij. Ook liggen er andere besparingsacties in het verschiet. Zo werken we hard aan duurzame verlichting van de bruggen en straten in het dorp en denken we na over gezamenlijk isoleren.”

Ook een zonnepaneel adopteren?

Rommert is ontzettend blij dat de zonnepanelenactie echt kan beginnen. “We houden iedereen op de hoogte via de dorpskrant,  Facebook, onze website en onze buurtpagina op Buurkracht. En, niet vergeten: mocht je interesse hebben in de adoptie van zonnepanelen op het dak van De Jister, neem dan snel contact op. Er zijn er nog achttien te vergeven!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?