Startschot energiebesparing in Zuidwolde en Noordwolde

04 december 2017

De meeste woningen in Zuidwolde en Noordwolde zijn tussen 50 en 100 jaar oud. Daar valt nog genoeg energie te besparen. Daarom organiseerde energiecoöperatie Durabel op 30 november samen met Buurkracht een bijeenkomst over isolatie in buurthuis Het Anker. Een energieadviseur vertelde over de mogelijkheden: je kunt je opgeven voor een energiescan met € 50 korting en het Durabel-team gaat warmtelekken opsporen met een infraroodcamera. Profiteer hiervan en meld je ook aan via de buurtpagina.

Buurkracht foto zuiwolde
Startschot energiebesparing in Zuidwolde en Noordwolde

Energiecoöperatie Durabel wil samen met alle bewoners de verduurzaming van Zuidwolde én Noordwolde versnellen. Aanvankelijk waren de pijlen alleen op Zuidwolde gericht. Maar toen Noordwolders zich spontaan aanmeldden om mee te doen, breidde Durabel de activiteiten uit. In Het Anker was het dan ook gezellig druk en kon Arnold Simons van Durabel alle aanwezige Zuid- en Noordwolders van harte welkom heten.

Energiebesparing eerst

Arnold opende de avond met een presentatie over de plannen van Durabel. De energiecoöperatie onderzocht afgelopen jaar de mogelijkheid om zelf energie op te wekken voor de dorpen, bijvoorbeeld met een windmolen of een collectief zonnedak. Er zijn al mogelijkheden voor plaatsing van een 15 meter hoge EAZ-windmolen bij een boer op het erf. Maar een geschikt dak vinden voor zonnepanelen blijkt lastig. De boeren in de omgeving kunnen een goede deal voor zonnepanelen sluiten met zuivelcoöperatie Campina. Durabel wil nu echter starten met energiebesparing. Want wat je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken. De coöperatie werkt daarvoor samen met Buurkracht.

Energieverbruik

Buurtbegeleider Niels de Rooij van Buurkracht legde uit hoe dat Buurkracht al meer dan 230 dorpen en buurten door heel Nederland ondersteunt met energiebesparing. Onder meer door inzicht te geven in energieverbruik. Wie een slimme meter heeft, kan bijvoorbeeld via een persoonlijke pagina het verbruik volgen en dit vergelijken met het gemiddelde in het dorp. Buurkracht werkt daarnaast samen met onafhankelijk energieadviseurs die een energiescan maken van alle buurten en dorpen die meedoen.

Durabel ondersteunt met € 50,-

De afgelopen maand heeft een energieadviseur de energiebesparingskansen in Zuid- en Noordwolde in kaart gebracht. In Het Anker gaf hij zijn analyse. Bert de Jonge van Durabel: “Hij schatte in dat spouwmuurisolatie en vloerisolatie de meeste winst opleveren tegen de laagste kosten. Een goede, iets kostbaardere tweede stap is HR++-glas. Omdat in veel huizen al het een en ander is gebeurd op gebied van isolatie, is het lastig om daar algemene uitspraken over te doen. Daarom kun je voor € 150,- een energiescan van je eigen woning laten maken, waarna je precies weet wat je kunt doen om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Als je een energiescan laat uitvoeren, draagt Durabel € 50,- bij.”

Meld je aan voor energiescan en warmtebeeld

Via Buurkracht kan Durabel ook een warmtecamera lenen waarmee je warmtelekken in een woning kunt opsporen. Dat gaat in januari gebeuren als de buitentemperaturen laag genoeg zijn. Bert: “We zijn blij dat 20 bezoekers interesse hebben in een energiescan en/of warmtescan. Wellicht kunnen we gezamenlijk een isolatiebedrijf in de arm nemen. Dat is voordeliger dan wanneer iedereen dit zelf doet. Blijf op de hoogte van alle acties en meld je aan via de buurtpagina. Hier kun je je ook intekenen voor een energiescan met korting of een gratis warmtebeeld.”

 

 

 

Zuidwolde-Noordwolde

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zuidwolde-Noordwolde