Staphorst-Noord gaat voor niet minder dan 745 zonnepanelen

19 maart 2018

Zonnepanelen staan hoog op de wensenlijst voor huishoudens in Staphorst-Noord, blijkt uit een peiling in de buurt. Op 13 maart presenteerde het buurtteam daarom een aantrekkelijk aanbod voor collectieve inkoop. Maar liefst 35 bewoners vroegen direct een persoonlijke offerte aan. Aanhaken kan nog: alle informatie over het aanbod staat op de buurtpagina.

Buurkracht img 20180313 wa0007
De bijeenkomst in het Dienstencentrum

Staphorst-Noord wil in 2020 vijf procent minder stroom en vijf procent minder gas verbruiken dan in 2016. Dat klinkt nogal abstract. Piet Maes van het buurtteam heeft daarom uitgevogeld wat dat precies betekent. “Ik ben in de openbare digitale databases van Enexis gedoken en daaruit blijkt dat we in Staphorst-Noord met z’n allen 3,5 miljoen kilowattuur verbruikten in 2016, ongeveer 3400 kilowattuur per huishouden. Om 5 procent op onze stroomrekening te besparen door zelf duurzaam stroom op te wekken, moeten we in totaal 745 zonnepanelen leggen, heb ik berekend. Als 52 huishoudens hun hele stroomverbruik zelf opwekken met 14 panelen dan zijn we er al. Dus waar wachten we op?!”

Collectief voordeel

Van tevoren hadden 30 bewoners al aangegeven dat ze interesse hadden in zonnepanelen en graag een offerte wilden. Met dit aantal als uitgangspunt was Piet op zoek gegaan naar een goede leverancier. Uit acht bedrijven koos hij samen met het buurtteam voor Zonneplan uit Zwolle. Piet: “Alle aangeschreven bedrijven leveren kwaliteit en zijn gecertificeerd. Zonneplan sprong eruit vanwege de prijs, de goede referenties en de complete service: het bedrijf regelt alles voor je, ook de btw-teruggave over je panelen.”

Prachtig aanbod

Samen met klantadviseur Jelle Hilgeman van Zonneplan lichtte Piet vervolgens het aanbod toe. “Voor 14 zwarte monokristallijne zonnepanelen in seriële schakeling is het aanbod € 4.395,- exclusief btw. Heb je meer of minder panelen nodig, dan geldt deze prijs als basis.” Daarna vertelde Jelle meer over het bedrijf en de werkwijze. De leverancier beschikt over goed opgeleide monteurs en voldoet aan alle eisen voor veilig werken op het dak. Tijdens de presentatie beantwoordden Piet en Jelle ook de vele vragen uit de zaal over de eisen aan daken, de levensduur en opbrengst van de geselecteerde panelen, en over de salderingsregeling: gaat die nu wel of niet op de schop?

Salderingsregeling?

Piet had uitgezocht hoe het precies zit met die salderingsregeling. “Minister Eric Wiebes heeft aangekondigd dat de huidige regeling per 2020 vervroegd wordt beëindigd. Dan mag je datgene wat je opwekt, dus niet meer verrekenen met je verbruik. Ook de btw-aftrek gaat verdwijnen. Daarvoor in de plaats wil de minister een terugleversubsidie invoeren.”

Blijft interessant

Uit de zaal komt de vraag of zonnepanelen kopen dan nog wel interessant is. Piet kan die met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. “Als ik leveranciers mag geloven, zijn de prijzen voor zonnepanelen nu op z’n laagst. Als je nu zonnepanelen koopt, kun je nog twee jaar profiteren van de huidige regeling. Daarmee kun je al zo’n 40 procent van de aanschaf terugverdienen. En die terugverdiensubsidie is ook geen verkeerde regeling. De verwachting is dat de terugverdientijd daarmee ongeveer hetzelfde blijft. Bovendien lever je een bijdrage aan een betere wereld.”

Postcoderoos voor huurders

De helft van de woningen in de wijk zijn huurwoningen van woningbouwcorporatie Vechthorst. Omdat ook huurders een kans moeten krijgen om te profiteren van zonne-energie, verkent het buurtteam de mogelijkheid van een postcoderoosproject. Piet: “Als huurders kunnen meedoen, is dat ook goed voor de sociale cohesie in de wijk. Een postcoderoosproject is bovendien een oplossing voor mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen hebben. We zijn op dit moment nog op zoek naar daken in de wijk die geschikt en beschikbaar zijn voor een collectief zonneproject. Pas als we die gevonden hebben, gaan we verder.”

Gas komt later

Het buurtteam wil eerst de zonnepanelenactie afronden, voordat het werk maakt van gasbesparing in de buurt. Piet: “Onze gasdoelstelling is makkelijk te halen. Als je een beetje let op je stookgedrag, kun je je gasverbruik al snel vijf procent omlaag krijgen.” Alles over de actie vind je op de buurtpagina. Als je je hier aanmeldt, blijf je bovendien op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.

Staphorst-Noord

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Staphorst-Noord