Stap in de wereld van elektrisch rijden

11 september 2015

Buurkracht elektrisch rijden
Elektrisch rijden

Instapdag is een soort Open Huizen Dag, maar dan met elektrische en hybride auto’s. Op 19 september stellen overal in het land enthousiaste berijders de portieren van hun muisstille bolides open voor het publiek. Onder wie onze eigen buurtbegeleiders Rana, Orville en Irmy. Zo kan iedereen zelf ervaren hoe het is om niet op gas, diesel of benzine te rijden, maar op stroom.

Als je altijd al meer hebt willen weten over elektrisch rijden, dan is Instapdag voor jou gemaakt. Je hoort ervaringen uit de eerste hand en met een beetje geluk kun je een stukje meerijden. Op www.instapdag.nl vind je een kaart met alle ‘showrooms’ bij jou in de buurt: adressen waar een deelnemende auto voor de deur staat.

Ideaal voor woon-werkverkeer

In Zwolle heb je kans dat je dan bij Rana Berends uitkomt, die net als alle andere buurtbegeleiders sinds kort in een elektrische Zoë rijdt voor haar werk. “Mijn enthousiasme over elektrisch rijden wil ik graag delen”, vertelt ze. “Ik ben geen geboren automobilist, ik heb zelfs nog een paar rijlessen genomen om er weer een beetje in te komen. En ook om te oefenen met elektrisch rijden en daar zo veel mogelijk uit te halen. Het bevalt me uitstekend. De auto rijdt prettig, comfortabel en hij is heel stil. Je moet je er wel op instellen dat je er niet al te lange stukken achter elkaar mee kunt rijden, maar voor woon-werkverkeer is hij ideaal. Zeker omdat ik ook veel ’s avonds werk en vaak naar plaatsen moet waar weinig openbaar vervoer komt. Daarbij heb ik nu de voordelen van een auto, maar dan zonder het milieu te veel te belasten.”

Helemaal om

Ook buurtbegeleider Orville Frijde staat 19 september klaar om geïnteresseerden alles te vertellen over zijn ervaringen, maar dan in Groningen. “Voordat ik een elektrische auto reed, was ik sceptisch. Vooral over de actieradius en het beperkte aantal laadpunten. Inmiddels ben ik helemaal om. Het heeft wel even geduurd voordat ik mijn weg wist te vinden. Ik wil dan ook vooral veel praktische informatie geven. Bijvoorbeeld over verschillende soorten laadpalen en allerhande apps die je overal helpen de dichtstbijzijnde laadpaal te vinden, zoals Chargemap, the New Motion, Fastnet en Oplaadpunt.nl. Ik denk dat ik met de mensen die langskomen, ook een rondje door de stad ga rijden. Zodat zij zelf ervaren hoe stil en krachtig de auto is. Het lijkt me superleuk als ik ze daarmee en met mijn verhaal over de streep kan trekken. Dit is de toekomst.”

Drempels wegnemen 

Net als Orville was ook Irmy van Paassen op voorhand sceptisch. “Ik was bang dat ik er niet ver genoeg mee kon rijden. Maar ik merk nu dat ik bijna nooit meer dan 140 kilometer op een dag rijd.” Irmy’s volledig elektrische auto is op Instapdag te bewonderen in Eindhoven. “Elektrisch rijden is, net als energie besparen, zo’n onderwerp waar mensen nog wat twijfels bij hebben. Die drempels en terughoudendheid hoop ik een beetje weg te kunnen nemen. Daarom doe ik mee. Als ik zelf iets wil kopen, hoor ik ook liever van gebruikers wat hun ervaringen zijn dan dat op ik een commercieel praatje van een verkoper af moet gaan.”

Wil je bij Orville, Rana of Irmy langskomen om meer te horen over elektrisch rijden? Meld je dan aan via www.instapdag.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?