Spullen met een verhaal geven inhoud aan een woning

31 augustus 2017

“Naast mijn werk als communicatieadviseur ben ik samen met mijn man en investeerders begonnen te investeren in vastgoed”, vertelt Esther van Halteren. “We kopen woningen in Rotterdam, knappen die op, richten ze in en verhuren ze aan expats. En het leuke is: het hele interieur is een mix van spullen die geleend zijn, met zorg gekocht, zelf gemaakt, soms gerepareerd, met liefde gekregen of geruild. Het zijn spullen met een verhaal die we een tweede leven geven.”

Deze uitspraak maakt onderdeel uit van een reeks duurzame uitspraken en quotes; je leest hier ook de verhalen achter de uitspraak.  

Een tweede leven

Buurkracht tegeltje esther
Esther geeft spullen met een verhaal een tweede leven

Het idee om de huurhuizen grotendeels met gebruikte spullen in te richten, is niet uit zuinigheid geboren maar uit duurzaamheidsoverwegingen. “Het is onze manier om een steentje bij te dragen aan het terugdringen van verspilling. De inrichting die we bij elkaar zoeken, moet er mooi en gezellig uitzien, maar het hoeft niet allemaal spic en span te zijn. Een gloednieuw matras is wel een must, maar verder is het juist leuk als spullen doorgeleefd zijn of een verhaal hebben.”

Een huis vol verhalen

Nieuwe huurders krijgen al die verhalen te horen. “Ik leid ze uitgebreid rond en vertel waar alles vandaan komt. Kunstwerken kopen we bijvoorbeeld bij beginnende designers of ik maak ze zelf. De eettafel kan van de sociale werkplaats komen, lampen van vrienden en ga zo maar door. Ik leg ook uit hoe we hier afval scheiden en hoe we dat aanbieden bij welke bak. Ik zie dat ook een beetje als duurzame opvoeding: onze huurders zijn allemaal hoog opgeleide mensen uit onder andere Rusland, India, Amerika, Italië en Brazilië. Vaak uit rijke families. Die zijn meestal niet gewend over dat soort dingen na te denken. In eerste instantie vinden ze die uitgebreide inleiding dan ook gek. Maar als ze het totale beeld hebben, zien ze dat het echt een mooi, doordacht concept is. Ik merk dat ze onze aanpak op prijs stellen. En hoop en denk dat ze er zelf ook iets bewuster van gaan leven.”

Jouw drijfveer

Wat drijft jou om energie te besparen? Zijn het bijvoorbeeld je (klein)kinderen of heb je een stevige overtuiging? Laat ons weten wat jouw persoonlijke motto is of welke duurzame uitspraak bij jou past via noortje@buurkracht.nl. Wij plaatsen ‘m voor je op een tegel die we delen ‘m met onze lezers.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?