Spouwmuurisolatie: je huis in een jas

24 augustus 2017

Met spouwmuur- of gevelisolatie sla je een hele zwerm vliegen in één klap. Je houdt meer warmte binnen en ’s nachts koelt je huis minder af. Je bespaart op je energierekening en verkleint je ecologische voetafdruk. En het is nog comfortabel ook: zeg maar dag tegen tocht- en vochtproblemen. En ook met je isolatie op orde is er nog van alles mogelijk.  

Wat is spouwmuurisolatie?

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 13.21.12
Een geïsoleerde spouwmuur is aan de binnenzijde warmer

Een spouwmuur is een buiten- en een binnenmuur, met daartussen een lege ruimte van een aantal centimeters breed, afhankelijk van het bouwjaar. Vul je deze lege ruimte met isolerend materiaal, dan komt de lucht in de spouw stil te staan en wordt de stralingswarmte tegengehouden. Sinds 1976 gebeurt dit standaard in nieuwbouwprojecten. Hierdoor blijft de warmte langer binnen - bij een ongeïsoleerde muur verlies je tot wel 30 procent van de warmte in je huis via de muur.

Wat levert het je op?

De voordelen van spouwmuurisolatie zijn:

  • geld: je energielasten gaan fors omlaag
  • comfort: de temperatuur in huis wordt gelijkmatiger
  • comfort: de muren geven minder kou af
  • in de zomer is het koeler in huis
  • milieuwinst: minder CO2-uitstoot
  • een beter energielabel, goed voor de waarde van je huis
  • gemak: onderhoud is niet nodig

Hoe breng je spouwmuurisolatie aan?

Een gevelisolatiebedrijf boort gaatjes in de voegen van de buitenkant van je gevel. Via die gaatjes blaast het bedrijf isolatiemateriaal in de spouw. De gaatjes worden naderhand weer dicht gemaakt; als het klaar is zie je er niets meer van. En je hebt er geen gedoe van: het werk is binnen een dag gedaan, inclusief het plaatsen van ventilatieroosters. 

Is spouwmuurisolatie geschikt voor jou?

Woon je in een woning die na 1976 is gebouwd of zie je een patroon van kleine opgevulde gaatjes in je muur? Dan is je spouwmuur waarschijnlijk al geïsoleerd. Woningen van voor 1920 hebben meestal geen spouw. Spouwmuurisolatie levert de meeste winst op bij woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1976 waarvan de spouw nog leeg is. Je kunt bestaande isolatie vaak ook bijvullen en zo verbeteren.  Soms zijn er extra werkzaamheden nodig voordat je je spouwmuur kunt laten isoleren. Bijvoorbeeld als je gevel in slechte staat is, als er vuil in de spouw zit of als je gevel een dampremmende verflaag heeft.

Welk isolatiemateriaal kies je?

Bij het naïsoleren van spouwmuren vanaf 3,5 cm dik voeren een paar materialen de boventoon: glaswolvlokken en EPS-parels, bolletjes van piepschuim. Deze materialen kun je door gaten in de voegen in de spouwmuur spuiten. Is je spouw smaller dan 3,5 cm, dan is PUR-schuim een goed alternatief. Meer weten over isolatiematerialen? Klik hier.

Wat als je huis geen spouw heeft?

Dan kun je je muur aan de binnen- of buitenkant isoleren, meestal met een voorzetwand van gipsplaat dat je tegen een raamwerk van houten latten of metalen profielen plaatst. Er zijn ook kant-en-klare panelen van hardschuim isolatieplaten, met een geïntegreerde afwerking van gipsplaat. Zo’n voorzetwand heeft wel gevolgen voor de dikte van de muur; aan de binnenkant lever je ruimte in, en je moet bijvoorbeeld ook iets met je stopcontacten. Je kunt eventueel ook warmtereflecterende folie tegen de binnenkant van je buitenmuur spannen.

Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft ook voordelen: je kunt een dikke laag isolatie aanbrengen en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Je investering heeft een rendement van 11%, je verdient de uitgave meestal in vier jaar terug.

Bron: Milieu Centraal.

Meer lezen over samen energie besparen?

Dat kan in ons Jaarboek 2016. Behalve over maatregelen lees je bijvoorbeeld ook over de Buurkrachtbuurten. Lees gelijk de digitale variant.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?