Spouwmuur isoleren? 7 tips voor een slimme keuze

28 december 2017

Met muurisolatie kun je een hoop energie besparen en comfort in huis winnen. Dat geldt in elk geval als je gevel nog niet geïsoleerd is. Of niet (meer) goed. Niet voor niets was spouwmuurisolatie in 2017 een van de meest populaire energiebesparende maatregelen in Buurkrachtbuurten. De tips in dit artikel helpen je bij het maken van een goede afweging.

Buurkracht spouwmuurisolatie
Je spouwmuur laten isoleren is makkelijker en vaak voordeliger als je het samen met je buren of je buurt doet.

1. Check of je al gevelisolatie hebt

Is je muur al geïsoleerd? Best kans dat je dat niet weet. Een goede graadmeter is het bouwjaar van je huis. Is dat van vóór 1920, dan heb je waarschijnlijk geen spouw – ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Tussen 1920 en 1978 werden de meeste woningen opgeleverd mét spouw, maar zonder dat daar isolatiemateriaal in zat. Sinds 1978 is spouwmuurisolatie bij nieuwe huizen verplicht. Hoe nieuwer je huis, hoe dikker die meestal is aangebracht.

2. Laat je spouwisolatie inspecteren

Wil je echt uitsluitsel of je wel of geen muurisolatie hebt, laat je gevel dan inspecteren door een gecertificeerd isolatiebedrijf. Die boort dan wat gaatjes in je muur om te controleren:

 • of er al isolatiemateriaal in de spouw zit;
 • of de spouw breed genoeg is voor spouwmuurisolatie;
 • of de spouw schoon is – er kan bij de bouw puin in achtergebleven zijn;
 • of de gevel in goede staat is en waterdamp voldoende doorlaat – dit is vooral bij geverfde gevels van belang;
 • of er geen regenwater via de kozijnen, dak en goten de spouw in kan sijpelen;
 • of er een afscheiding in de spouw moet komen als je buren geen spouwmuurisolatie hebben of willen.

3. Laat je adviseren over het na-isoleren van je spouwmuur

Na-isoleren is het isoleren van bestaande bouw. Dat kan probleemloos als je een lege spouw hebt die geschikt is voor spouwisolatie. Maar wat als er bijvoorbeeld puin in je spouw zit, waardoor muurisolatie zich niet goed kan verspreiden en er koudebruggen ontstaan? Of als je spouw weliswaar gevuld is met isolatiemateriaal maar dat in de loop der jaren verzakt is? Vaak zijn er ook dan mogelijkheden om de isolatie te verbeteren. Vraag hierover advies bij een gecertificeerd isolatiebedrijf (het kwaliteitskeurmerk voor de bouw- en vastgoedbranche heet SKG-IKOB).

4. Geen spouw, toch gevelisolatie? Overweeg binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie

Is je muur ongeschikt voor spouwmuurisolatie, dan kun je ervoor kiezen je muren aan de binnen- of buitenkant te isoleren. Je brengt dan isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant van je muur aan en dekt die vervolgens af met bijvoorbeeld gevelplaten. Dit is duurder dan spouwmuurisolatie en heeft wat meer voeten in aarde – bijvoorbeeld dat je bij binnenmuurisolatie ook je stopcontacten moet verplaatsen. Maar je krijgt er wel veel comfort voor terug.

5. Isolatiematerialen: lood om oud ijzer?

Voor het na-isoleren van spouwmuren worden glaswolvlokken, steenwol en EPS-parels, bolletjes van piepschuim het meest gebruikt. Deze materialen kun je door gaten in de voegen in de spouwmuur spuiten. Het isolatievermogen van deze materialen ligt dicht bij elkaar, maar er zijn ook wat verschillen.

 • Glaswol en steenwol houden meer geluid tegen. Dat is een voordeel als je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont.
 • Is je spouw te smal voor glaswol en steenwol maar minstens 3 cm breed, dan zijn PUR-schuim of gebonden EPS- of EPLA-schuimparels goede alternatieven.

6. Let op ventilatie

In veel huizen ventileert de kruipruimte via openingen in de spouwmuur. Dat is belangrijk, want anders kan zich in de kruipruimte vocht en radongas ophopen, dat vervolgens ook in je huis terechtkomt. Als je spouwmuurisolatie laat aanbrengen, verlies je die natuurlijke ventilatie; let er daarom op dat het isolatiebedrijf nieuwe ventilatiekokers aanbrengt voor de kruipruimte.

7. Vraag minstens twee offertes aan voor muurisolatie

Je muren isoleren is geen doe-het-zelfklus. Daar heb je een specialist voor nodig. Nodig daarom tenminste twee isolatiebedrijven uit voor een adviesgesprek. Op www.wij-isoleren.nl vind je isolatiebedrijven bij jou in de buurt die voldoen aan de best beschikbare kwaliteitsregelingen. Vraag om deze punten in de offerte op te nemen:

 • omschrijving van de werkzaamheden van start tot schoonmaak
 • totale kosten, inclusief eventueel bijkomende werkzaamheden (zoals het plaatsen van ventilatieroosters)
 • omschrijving van de materialen
 • totaal te isoleren oppervlak
 • de gegarandeerde minimale isolatiewaarde van de gevel na uitvoering van de werkzaamheden

Bonustip: samen met je buren spouwmuurisolatie aan laten brengen

Je spouwmuur laten isoleren is makkelijker en vaak voordeliger als je het samen met je buren of je buurt doet. Wil jij samen met jouw buurtgenoten aan de slag? Dan kan Buurkracht je daarbij ondersteunen. Doe de postcodecheck om te zien of er al Buurkracht in jouw buurt is of bekijk Buurkracht in vijf stappen voor meer informatie.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?