Sportpark loopt uit voor energie besparen, veiligheid en voetbal

03 juni 2015

Buurtberichten buurtbijeenkomst SportparkVolle bak in café Parkzicht op 28 mei: meer dan zestig bewoners van Sportpark bezochten de buurtbijeenkomst over energie besparen en sociale veiligheid. In het zaaltje ernaast zond het café live een belangrijke wedstrijd van NAC Breda uit. “Het was echt gezellig.”

In Sportpark hebben BRES Breda en Buurkracht de handen ineengeslagen om energiebesparing van de grond te tillen. En het bijzondere is dat dit in deze buurt hand in hand gaat met beveiliging. Een idee van Owen de Vries van BRES: “Ik heb zelf ooit een politieburgercursus gedaan, en ben het aanspreekpunt voor de politie in de wijk. Zoals ik het zie liggen duurzaamheid en veiligheid dicht bij elkaar. Ook in praktisch opzicht. Neem je ramen, die kun je op twee manieren bekijken: houden ze de kou buiten en de warmte binnen, maar ook: houden ze inbrekers buiten? Die twee aspecten kun je prima tegelijk meepikken.”

Moet je zonnepanelen wassen?

Beide onderwerpen stonden dan ook op het programma, dat werd ingeleid door Owen zelf. Samen met Jan Schouw, een van de oprichters van BRES, nam hij het onderdeel energiebesparing voor zijn rekening. “Jan is in zijn huis al helemaal over van fossiele brandstoffen op duurzaam opgewekte energie. In zijn deel van de presentatie nam hij zijn eigen woning als voorbeeld. Hij liet bijvoorbeeld grafiekjes zien waarop zichtbaar was dat hij ’s nachts nog wel wat energie verbruikt, maar overdag teruglevert aan het net. We gingen ook in op de rol van Buurkracht, en het gemak van de website. Ook bespraken we de inventarisatieformulieren die mensen van tevoren ingeleverd hadden, waarop ze de besparingsmogelijkheden konden aankruisen die ze interessant vinden. Daar stonden al leuke vragen en opmerkingen op. Zoals ‘Wat kost het?’, ‘Moet je je zonnepanelen wassen?’ ‘Ik vind zonnepanelen lilluk!’ en ‘Hebben wij eigenlijk wel spouwmuren?’ Er kwamen ook goede ideeën uit, bijvoorbeeld over het gebruik van watertonnen.”

Lage criminaliteitscijfers

Harrie Bus was uitgenodigd om de buurt wat meer te vertellen over de mogelijkheden om hun woning beter te beveiligen. Hij is een van de stadsmariniers van de gemeente, die in Breda bewonersinitiatieven ondersteunen om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren. Owen: “Hij bevestigde dat in onze buurt relatief weinig criminaliteit plaatsvindt. Toch weten inbrekers sommige straten nog weleens te vinden. Hij had een heleboel cijfers paraat. Ook had hij een uitgebreide toolkit meegenomen met handige beveiligingsmiddelen, zoals allerlei verschillende sloten en vormen van verlichting. Zijn uitleg over hoe dat allemaal werkt, was heel deskundig en voor iedereen erg interessant.”

Veel animo voor veiligheids- en energiescan

Veel aanwezigen schreven zich aan het eind van de avond dan ook in voor de veiligheidsscan die de stadsmarinier in de aanbieding had. Ook voor de energiescan van BRES was behoorlijk wat belangstelling, zodat de eerste keukentafelgesprekken nog voor de zomer kunnen plaatsvinden. De komende tijd gaat BRES verder met inventariseren voor welke maatregelen bewoners van Sportpark het meest warm lopen. Bijvoorbeeld via buurkracht.nl/sportpark en het buurtfeest op 18 juli. Duidelijk is in elk geval dat de combinatie van energie besparen en veiligheid bewoners aanspreekt. Dat bleek eigenlijk al uit de hoge opkomst. Die misschien nog bescheiden uitgevallen is doordat NAC Breda precies die avond om een plek in de eredivisie speelde. “Sommige bezoekers gingen af en toe in het zaaltje naast ons even mee kijken. En na afloop bleef het nog een hele tijd gezellig.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?