Sportpark in Ons Huis Verdient Het

19 oktober 2015

Buurkracht owen voor camera
Owen voor de camera

In november gaat weer een nieuwe serie van Ons Huis Verdient Het van start op RTL4. Met elke week een Buurkrachtbuurt in de schijnwerpers. Donderdag 15 oktober filmde de cameraploeg in Sportpark in Breda, waar verduurzaming gepaard gaat met beveiliging.

De eerste buurtbijeenkomst in Sportpark trok ruim zestig bezoekers, van wie bijna de helft na afloop intekende op een veiligheidsscan door de stadsmarinier. Een goede reden om de camera eens op deze mooie jarendertigbuurt te richten. Om negen uur ’s ochtends stond de filmploeg bij Owen de Vries van het buurtteam op de stoep. Owen: “Bij mij thuis hebben we besproken welke scenes we zouden opnemen en in welke volgorde. Bijna het hele buurtteam was erbij en Jack Hamels had lekkere koeken meegenomen. Zo gingen we de eerste scène in: het teamoverleg. Hoe staan we ervoor en welke vervolgstappen gaan we nemen? We zijn bezig e-mailadressen en telefoonnummers van buurtgenoten te verzamelen, zodat we mensen heel direct kunnen benaderen. Daarnaast kijken we alvast vooruit naar nieuwe bijeenkomsten, die we misschien wel per straat gaan organiseren.”

 

Buurkracht 20151015 111607
Wijkagent laat zien hoe je energie kan besparen en ook aan veiligheid kan denken
Buurkracht teamoverleg
Tijdens het teamoverleg even kijken op de buurtpagina

Twee vliegen in één klap

Na het overleg verplaatsten de opnamen zich naar buiten. Daar maakte Owen met de stadsmarinier en wijkagent een rondje door de wijk. “Op diverse plaatsen kun je de resultaten van onze actie al zien. Daar hebben mensen sinds kort dubbel glas dat meteen ook braakwerend is. We hebben bij verschillende huizen spontaan aangebeld en de bewoners gevraagd naar hun ervaringen met de veiligheidsscan. Iedereen werkte graag mee, dat was heel leuk.” Owen werd zelf ook geïnterviewd, over zijn drijfveren, en natuurlijk over de combinatie van energie besparen en de sociale veiligheid verhogen. “Voor mij ligt dat heel dicht bij elkaar. Als je toch je ramen vervangt, kun je er net zo goed meteen dievenklauwen op zetten, bijvoorbeeld.”

Lelijk is geen argument

Tijdens de opnamen brak Owen ook nog eens een lans voor meer zonnepanelen in zijn buurt: “Wat opvalt is dat daar nog koudwatervrees voor is en zelfs weerstand: zonnepanelen op onze jarendertigdaken zouden lelijk zijn. Maar volgens mij is dat een kwestie van gewenning. En ‘lelijk’ kan toch geen argument zijn om geen rekening te houden met de toekomst!” De opnamen verliepen naar Owens idee heel prettig. “Het ging er rustig en easy aan toe. Het hoefde allemaal niet in één of twee keer goed. De cameravrouw en de regisseur gaven goede aanwijzingen en stelden ons op ons gemak. Het was gewoon gezellig!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?