Sportpark combineert energie besparen met veiligheid in de buurt

25 juni 2015

In de Bredase buurt Sportpark hebben energiecoöperatie BRES en Buurkracht de handen ineengeslagen. En het bijzondere is dat energiebesparing in deze buurt hand in hand gaat met beveiliging. Hoe zit dat?

Buurkracht 150603 bb eind mei sportpark
Sportpark

Om bij het verduurzamen van de buurt meteen ook de sociale veiligheid mee te pikken, was een idee van Owen de Vries van BRES: Ik heb zelf ooit een politieburgercursus gedaan, en ben het aanspreekpunt voor de politie in de Sportpark. Zoals ik het zie liggen duurzaamheid en veiligheid dicht bij elkaar. Ook in praktisch opzicht. Neem je ramen, die kun je op twee manieren bekijken: houden ze de kou buiten en de warmte binnen? Maar ook: houden ze inbrekers buiten? Als je toch iets met je ramen gaat doen, kun je die twee aspecten net zo goed tegelijk aanpakken.

Stadsmarinier voor leefbaarheid en veiligheid

Niet dat de criminaliteit in Sportpark hoog is, maar dat willen we graag zo houden. Owen heeft daarom ook de politie betrokken bij de plannen om in Sportpark samen met zo veel mogelijk bewoners energie te gaan besparen. Die werkt graag mee. In Breda hebben we stadsmariniers, die door de gemeente zijn aangesteld om bewoners te ondersteunen bij initiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de buurt te verbeteren. Onze stadsmarinier is Harrie Bus. Tijdens onze eerste buurtbijeenkomst op 28 mei heeft hij uitgebreid verteld over wat bewoners kunnen doen om inbraak te voorkomen. Hij liet ook een hele toolkit zien met beveiligingssloten en bewegingssensoren. Daar was veel belangstelling voor.

Kruisbestuiving

Behalve voor een energiescan door BRES kunnen bewoners van Sportpark zich ook aanmelden voor een veiligheidsscan door de stadsmarinier. Owen verwacht dat de gecombineerde aanpak in de buurt tot kruisbestuiving leidt. Eigenlijk kunnen we nu al zien dat het gebeurt: we hadden met ruim zestig bezoekers een flinke opkomst op de buurtbijeenkomst. Sommigen waren speciaal op de voorlichting over energiebesparing afgekomen, anderen kwamen om meer te horen over beveiliging. En passant konden we al die mensen ook interesseren voor het andere onderwerp. En als ik kijk naar de aanmeldingen die we nu al binnen hebben voor de twee scans, denk ik dat dit goed gelukt is.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?