Sportpark aan de slag met energiebesparing

19 mei 2015

Energie besparen is goed voor het milieu én je portemonnee. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert en hoe je dit aanpakt. Om die hobbels weg te nemen hebben inwoners van Sportpark besloten hun buurt in beweging te brengen. Energie coöperatie BRES en Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V., ondersteunen hen hierbij. Het doel: inwoners van Sportpark helpen bij besparingsmaatregelen. Op donderdag 28 mei om 19.45 uur zijn alle buurtbewoners van harte welkom tijdens een buurtbijeenkomst in café Parkzicht.

Energie besparen in Sportpark BredaHet buurtteam, bestaande uit buurtgenoten Owen de Vries, Jettie Rattink en Jack Hamels, vertelt op 28 mei over hun plannen en wat de buurt van hen kan verwachten. Pieter Stoel van Buurkracht geeft informatie over makkelijker samen energie besparen met inzicht en concrete hulpmiddelen. Een energieadviseur, die onderzoek heeft gedaan in de buurt, vertelt over de besparingskansen voor Sportpark. En natuurlijk mogen ook alle buurtbewoners meepraten.

Energiebesparing en veiligheid hand in hand

Het buurtteam wil het thema energiebesparing ook breder invullen. Owen de Vries: “In Sportpark willen we naast energiebesparing ook de sociale veiligheid van de buurt vergroten. Dat kan in één moeite door: als je bijvoorbeeld dubbel glas zet, kun je net zo goed meteen zorgen dat niemand door je ramen naar binnen kan. Sportpark is een rustige buurt met weinig criminaliteit, en dat willen we graag zo houden.”

Inzicht in je energieverbruik

Als je energie wilt besparen, is het handig om te weten hoeveel je nu eigenlijk verbruikt. En hoe je je verbruik omlaag krijgt. Inwoners van Sportpark krijgen de (gratis) slimme meter aangeboden. Met de slimme meter is het mogelijk om op Buurkracht.nl je energieverbruik te volgen. Vervolgens kun je zien hoe jouw eigen energieverbruik zich verhoudt tot dat van de buurt. Owen de Vries: “Woon je in onze buurt? Dan kun je je nu al aanmelden. Je ziet dan welke maatregelen voor jou persoonlijk interessant zijn. En je wordt meteen van onze acties op de hoogte gehouden.”

Samen besparen loont

Buurkracht is inmiddels in meer dan 70 buurten actief. Samen doen betekent het verdelen van werkzaamheden. En hoe meer mensen mee doen, hoe voordeliger het is. “Wij beslissen zelf welke maatregelen we aanpakken en als inwoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je wilt meedoen. Je bent nergens toe verplicht”, aldus Owen. Het buurtteam hoopt veel buurtbewoners te begroeten op 28 mei in café Parkzicht, Paul Windhausenweg 1.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?