Spoor je energievreters op met een actie ‘slurpers speuren’

04 maart 2015

Wat denk je dat de grootste energieslurpers zijn in een gemiddeld huishouden? De koelkast? De droger? Of toch je waterkoker? Via Buurkracht kun je nu met je buurt behalve warmtecamera’s ook energieverbruiksmeters in bruikleen krijgen. Aan te sluiten op alles waar een stekker aan zit. Zo spoor je je energievreters en je sluipverbruik op. Een leuke manier om je buurt in beweging te krijgen. Maak er een nieuwe buurtactie van en vraag nu een of meer sets aan!

Buurkracht enexis poster energiemeter def klein
Energiemeter

Een gemiddeld huishouden in Nederland (2,2 personen) verbruikt jaarlijks 3500 kilowatt aan elektriciteit en betaalt daar ruim € 800,- voor. Die kosten krijg je het snelste omlaag door energievreters aan te pakken. Dus is het handig om uit te zoeken wat je grootste verbruikers zijn. Als je bijvoorbeeld weet dat het elke keer zo’n € 1,25 kost als je de wasdroger gebruikt, hang je je natte was misschien vaker buiten op. En als je weet dat je tweede koelkast, een oude brompot, € 120,- per jaar aan energie verbruikt, ga je je ook achter je oren krabben. Kortom: energieverbruiksmeters maken besparingsmogelijkheden goed zichtbaar. De moeite waard. En als je er met de hele buurt mee aan de slag gaat, is dat niet alleen gezellig, maar het levert ook handig vergelijkingsmateriaal op.

Hoe kom je aan zo’n set?

Wil jij met een of meer sets energieverbruiksmeters je buurt in? Je buurtgenoten de mogelijkheid geven om niet alleen hun totale elektriciteitsverbruik, maar ook het verbruik per apparaat inzichtelijk te krijgen? Dat kan. Buurkracht stelt de sets – een koffertje met vier energieverbruiksmeters en een duidelijke handleiding – gratis beschikbaar aan Buurkrachtbuurten. Vraag ze aan bij je buurtbegeleider. Geef daarbij meteen aan welke periode je voorkeur heeft, dan houden we daar rekening mee. Via je buurtbegeleider hoor je wanneer jouw buurt is ingepland. Je hebt dan twee weken de tijd om apparaten in de buurt door te meten. We zijn benieuwd naar de resultaten!

Vanaf 20 maart is de actie te vinden via www.buurkracht.nl/slurpers-speuren.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?