Spijkers met koppen in Smilde

28 april 2014

Tijdens de buurtbijeenkomst op 24 april in Smilde kregen de bezoekers boter bij de vis. Er lagen al twee concrete aanbiedingen voor hen klaar. Eentje van de gemeente Midden-Drenthe voor een quickscan in huis, en eentje van de initiatiefnemers van Buurkracht in het dorp, voor zonnepanelen.

De buurtbijeenkomst in Smilde vond plaats in het Kompas. De ruimte zat aardig vol, ondanks een populaire happening van de historische vereniging op precies hetzelfde tijdstip. Arjan van Harten, de enthousiaste bewoner die in Smilde het voortouw heeft genomen, vertelde hoe het balletje was gaan rollen. Hij liep al langer met plannen rond om zonnepanelen op zijn dak te plaatsen. En toen hij van een buurman hoorde dat die daar ook over dacht, kwam hij op het idee om de hele buurt erbij te betrekken.

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft hij Buurkracht in de arm genomen. Marjan Hendriks vertelde hoe Buurkracht de buurt ondersteunt bij besparingsmaatregelen. Inmiddels kon Arjan bovendien melden dat hij met ‘zijn’ buurtteam al een mooie aanbieding heeft geregeld bij een leverancier van zonnepanelen.

Versterking vanuit de gemeente

Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht maakte duidelijk dat er in de buurt nog veel meer te besparen valt. Met spouwmuurisolatie bijvoorbeeld, of nog meer dubbel glas. Om die conclusie te trekken, had hij een blik op de buurt geworpen en eenrepresentatief huis onder de loep genomen.

Voor wie een individueel energiebesparingsadvies wil, was er ook meteen goed nieuws. De gemeente is namelijk op de kar gesprongen en geeft bewoners de kans hun huis globaal door te laten lichten door een energie-expert voor maar € 25,-. Zo hebben ze meteen een idee waar in hun woning op te besparen valt. Ook op een uitgebreid maatwerkadvies krijgen ze korting.

“Het was een geslaagde avond,” besluit Marjan Hendriks.

Er waren ook mensen die het buurtteam willen versterken en mensen die zich opwierpen voor een projectgroepje. En het aantal bewoners dat zich heeft aangemeld op de website, is sinds de bijeenkomst gestegen. Ik denk dat Buurkracht in Smilde goed gaat werken.”

Woon je in Zuidwest-Smilde en wil je meer weten over de aanbiedingen? Meld je dan aan op deze website en bekijk de uitgebreide informatie op je afgeschermde buurtpagina.

Zuidwest-Smilde

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zuidwest-Smilde