Speurtocht naar energieslurpers bij Ons Huis Verdient Het

11 mei 2015

De Lariks-Zuid in Assen houdt de aandacht voor energie besparen goed warm. Na succesvolle acties met zonnepanelen en isolatie leende het buurtteam een warmtecamera van Buurkracht en vervolgens energieverbruiksstekkers. De cameraploeg van Ons Huis Verdient Het speurde mee naar de energieslurpers.

Buurkracht 150521 ohvh lariks fb
De Lariks-Zuid

Normaal gesproken vergadert het buurtteam ’s avonds, maar speciaal voor de opnamen kwamen de leden dit keer op donderdagmiddag bij elkaar, op 8 mei. “Het belangrijkste onderwerp dat we bespraken, was de actie met de warmtecamera”, vertelt Anneke Nicolai. “Via de website hadden zich hier heel wat bewoners voor ingeschreven en we hebben alle warmtebeelden nog net kunnen maken voordat het te warm werd om bruikbare foto’s te maken.” Na de vergadering nam het buurtteam de cameraploeg mee naar het huis waar Carina Westen woont. Daar vertelde Carina dat de warmtebeelden haar wezen op een stuk muur, waarvan binnen niet zichtbaar was dat het deels een buitenmuur was en die ze anders niet had laten isoleren. Natuurlijk liet ze daarbij ook zien om welke muur het ging.

Wassen versus drogen

De volgende filmlocatie was het huis van Arnout van Loon en zijn gezin. Zij hadden die dag net een set energieverbruiksmeters van Buurkracht in huis. De kinderen waren er druk mee: in de keuken namen ze bijvoorbeeld de waterkoker en het koffiezetapparaat ijverig onder handen. Alle verbruiksgegevens werden keurig genoteerd. Anneke: “Die metingen leveren toch altijd interessante inzichten op. Vooral de wasdroger bleek een enorme grootverbruiker. We hebben bijvoorbeeld berekend dat je beter vijf wasjes kunt draaien op de ecostand dan één keer de droger aanzetten.”

Bijna debuut

Anneke is ontzettend nieuwsgierig naar de uitzending op 24 mei. “Er is van alles gefilmd, maar je weet nooit wat daarvan gemaakt wordt. Wat je uiteindelijk wel en niet gaat terugzien. Dat is afwachten. Maar het was wel erg leuk. Ik ben één keer eerder op tv geweest, maar toen zat ik in het publiek. Dat is heel anders. Of ik tevreden ben met mijn bijdrage? Daar kom ik graag na de uitzending op terug!”

De Lariks-Zuid in Assen zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 24 mei, 11.20 uur, RTL4.

De Lariks-Zuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

De Lariks-Zuid