Spaanse Singel wil warm de winter in

23 oktober 2017

Petra Willems, Hub Schrouff, Luis De Leon Rey en Maurice Feijts van de Spaanse Singel in Beek (L) willen hun huis isoleren, het dak vernieuwen en zonnepanelen erop leggen. En als je dan toch bezig bent, waarom dan niet meteen buren vragen mee te doen? Op 19 oktober hielden ze een informatie­bijeenkomst in Oos Heim. Leveranciers gaven voorlichting en buren konden een gratis warmtebeeld aanvragen. Ook interesse? Meld je aan via buurkracht.nl/spaanse-singel.

Buurkracht presentatie
Doe je ook mee?

Het viertal had al veel voorwerk gedaan. Petra: “In de zomer hebben we een vragenlijst in de buurt verspreid, waarop buren konden aangeven in welke energiebesparende maatregelen ze interesse hadden. We hebben ook prijzen opgevraagd bij meerdere dakdekkers, isolatiebedrijven en zonnepanelenleveranciers. Daaruit hebben we een selectie gemaakt op basis van prijs én onderbuikgevoel: welke leverancier geeft het meeste vertrouwen. De geselecteerde bedrijven hebben we uitgenodigd voor een presentatie, zodat buren die ook aan de slag willen direct ook een indruk konden krijgen en al hun vragen konden stellen.”

Spouwmuurisolatie favoriet

Bij binnenkomst stonden isolatiebedrijf Isolatie.com en zonnepanelenleverancier Petec Solar al klaar met een standje. Na een welkomstwoord van Maurice Feijts vertelde Isolatie.com wat je kunt doen om je woning te isoleren – niet alleen het dak maar ook de vloer en de muren. Petra: “Uit de vragenlijst kwam naar voren dat er in de buurt ook veel interesse is voor spouwmuurisolatie. Aan de hand van opengewerkte muurdelen en materiaalmonsters kregen we uitleg hoe spouwmuurisolatie werkt, wat daarbij komt kijken en wat het kan opleveren, zoals een lagere energierekening.”

Koude nek

Uit de zaal kwamen veel vragen. In de jaren tachtig hadden mensen met spouwmuurisolatie last van vochtdoorslag. Hoe zat het daarmee? Isolatie.com legde uit dat inzakkend isolatiemateriaal de oorzaak was, maar dat de tegenwoordige materialen op de plek blijven zitten. Een van de buren kreeg de lachers op zijn hand toen hij nog een extra voordeel van spouwmuurisolatie noemde: meer comfort. Als zijn vrouw vroeger op de bank tegen de buitenmuur zat, klaagde ze altijd over een koude nek. Sinds spouwmuurisolatie was dat klagen opgehouden.

Warmtelekken

Voor wie wil weten waar z’n eigen huis warmte lekt en wel wat extra isolatie kan gebruiken, heeft het buurtteam goed nieuws. Petra: “We krijgen de warmtebeeldcamera van Buurkracht te leen. Als het koud is gaan we met de warmtecamera opnames in de buurt maken. Op een warmtebeeld kun je aan de hand van de kleuren zien waar woningen al goed geïsoleerd zijn en waar er nog warmte uit ontsnapt. En hoe meer mensen meedoen, hoe gunstiger de prijs.”

Zonnepanelen

Na het deel over isolatie gaf Petec Solar voorlichting over zonnepanelen. De leverancier had voorbeelden meegenomen van verschillende modellen en ook een omvormer. Hij legde uit wat de opbrengst van de verschillende panelen is, hoeveel panelen je nodig hebt en hoe een omvormer werkt. En ook hij beantwoordde allerlei vragen uit het publiek. Verschillende bewoners lieten hun gegevens al achter voor een persoonlijke offerte.

Ook meedoen?

Petra Willems: “Buurtgenoten die niet bij de bijeenkomst waren, kunnen natuurlijk voor meer informatie terecht bij ons. Of ze kunnen rechtstreeks contact opnemen met de bedrijven. Wij, de bewoners van Spaanse singel 13 t/m 16, willen voor komende winter nog de muren laten isoleren. Als er buurtbewoners zijn die zich hierbij willen aansluiten, kunnen zij zich via email bij ons melden. Houd onze buurtpagina in de gaten voor de datum van de rondgang met de warmtecamera!"

Spaanse Singel

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Spaanse Singel