Slotjes-West kiest voor warm, groen en bijen

19 maart 2018

Op de bijeenkomst van 15 maart over duurzaamheid in het Oosterhoutse Slotjes-West draaide het om spouwmuurisolatie en sedumdaken. Wat is het? En wat levert het op? De onderwerpen sloten goed aan bij de behoefte aan de wijk. Van de 20 zeer geïnteresseerde bezoekers maakte bijna de helft direct een afspraak met een van de aanwezige leveranciers voor een offerte. Andere buurtgenoten kunnen zich ook nog aansluiten. Kijk op de buurtpagina voor meer informatie.

Buurkracht 180315 foto bij verslag bijeenkomst
Isolatie of sedumdak? Je kan nog meedoen!

Na een kort welkom door Richard Pruimboom van het buurtteam en buurtbegeleider Gert Wagenvoort van Buurkracht gaf De Isolatiespecialist een uitgebreide presentatie over spouwmuurisolatie. Richard: “De meeste woningen in Slotjes-West zijn rond 1950 gebouwd en de kans is groot dat veel woningen nog geen of heel oude spouwmuurisolatie hebben. Als bewoners hun muren laten isoleren of bijvullen hebben ze tegen een relatief lage investering meer comfort in huis en een merkbaar lagere energierekening.” 

Groen dak

In Houthaven, een wijk in Slotjes-West die pas in 1994 werd opgeleverd, zijn de platte daken van schuurtjes, garages en aanbouwen ondertussen aan vervanging toe. Zouden sedumdaken een goed alternatief zijn? BTL en UDO Dakbedekking hielden een uitgebreide presentatie over dit onderwerp. Richard: “Zij kunnen dakbedekking vervangen en direct met sedum bedekken, dus dat is makkelijk. Goedkoop is sedum niet, maar de provincie en het Bernhard Natuurfonds stellen binnenkort weer subsidie beschikbaar voor buurtprojecten waar minstens zes huishoudens aan meedoen.”

Fraai uitzicht

Richard, die zelf uit Houthaven komt, is om en gaat het dak van de aanbouw aan zijn woning met groen bedekken: “Met een sedumdak sla je heel veel vliegen in een klap. Het mos is een fantastisch isolatiemateriaal voor warmte, kou en geluid. Een groen dak houdt ook regenwater langer vast waardoor onze riolen minder snel overstromen bij stortbuien. Bovendien is bloeiend sedum fraaier om naar te kijken vanuit je slaapkamerraam dan bitumen en trekt het vlinders en bijen aan.”

Kaartjesuitwisseling

De bezoekers bleven nog lang napraten met de beide leveranciers. Ook ONE (Oosterhout Nieuwe Energie) was aanwezig voor advies. Het collectief verbindt leveranciers en woningeigenaren. “Als je in zee gaat met een leverancier die is goedgekeurd door ONE, dan weet je zeker dat je kwaliteit krijgt tegen een marktconforme prijs”, zegt Richard. Kaartjes werden uitgewisseld en afspraken ingepland. “We kregen veel positieve reacties van bezoekers en velen gingen met een afspraak naar huis. Een mooi resultaat en daar doe je het voor. Buurtgenoten die er niet bij waren maar wel geïnteresseerd zijn in isolatie of sedumdaken, zijn alsnog van harte welkom om zich te melden via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?