Slimmer na een jaar inzicht in je energieverbruik?

17 december 2014

Via buurkracht.nl kun je je gas- en elektriciteitsverbruik op de voet volgen. Sommigen doen dat ondertussen al een jaar lang. Wat doe je met die informatie? Maakt het je slimmer met besparen? Erik Jan van de Griend uit Oss en Huug Fernig uit Rosmalen zeggen van wel.

Buurkracht img 8606 1
Wat na een jaar?

In 2012 verving Eric Jan al zijn kozijnen en sindsdien heeft hij overal HR++ glas. Een jaar later plaatste hij een dakkapel en in één moeite door kwam er 12 cm steenwol tegen het hele dak, in plaats van de 3 cm isolatie die er daarvoor zat. “Alleen al door die twee maatregelen is mijn gasverbruik meer dan gehalveerd”, vertelt hij. “Inmiddels heb ik ook een offerte liggen voor vloerisolatie, en ik zou graag zonnepanelen op de garage willen. Met allebei die maatregelen kom ik in aanmerking voor een duurzame lening. Maar mijn vrouw vindt zonnepanelen lelijk, dus daar zijn we nog niet uit.”
Kachel laag 's nachts, ja of nee?

Het directe effect van het dubbel glas en de dakisolatie laten de grafieken op Erik Jans persoonlijke pagina niet zien, zo ver gaan de grafieken niet terug. Maar Erik Jan doet wel zijn voordeel met de gegevens. “Ik had een discussie met wat buren of nachtverlaging zin heeft of niet. Daarom ben ik het gaan testen: wat gebeurt er met mijn verbruik als ik ’s nachts de thermostaat terugdraai en wat als ik dat niet doe? Bij mij blijkt nachtverlaging nauwelijks verschil te maken. Dat komt ook doordat mijn huis al goed geïsoleerd is en ik normaal op 19,5°C stook. Wat de grafieken mij ook leren, is dat ik ’s nachts nog 80 watt verbruik. Daarvan is 30 watt van mijn koelkast, maar de rest is sluipverbruik waarvan ik de herkomst wil uitzoeken.”
Regelmatig onder nul

Ook Huug Fernig houdt zijn verbruiksgrafieken nauwlettend in de gaten. “Elke week krijg ik een mailtje en dan klik ik door naar die kolommetjes. Die bespreek ik thuis ook met mijn vrouw en onze twee kinderen. We kunnen het bijvoorbeeld zien als er veel gedoucht is, of als we veel de deur uit zijn geweest. Of dat de open haard aan was. Doordat we het effect zien van wat we doen, gaan we ook bewuster met ons energieverbruik om. Zonnepanelen en isolatie hadden we al voordat we meededen met Buurkracht, dus je ziet het verbruik in de grafieken niet opeens heel sterk dalen. Ons verbruik is gemiddeld wel lager dan dat van de buurt. En ik heb de grafieken van mijn elektriciteitsverbruik, vooral in de zomer, regelmatig onder nul zien zakken.”

Ruwaard - Staatsliedenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ruwaard - Staatsliedenbuurt