Slimme tips voor duurzaam koken

07 november 2016

Buurkracht koken
Bewust koken

Deksels op de pannen

Eten in de pan? Deksel erop! Dat kost twee tot drie keer minder energie, want de warmte blijft in de pan. En zet de pit omlaag als je gerecht een tijdje moet pruttelen. Eten dat eenmaal kookt, wordt niet warmer van een hoger vuurtje.

Zuinig met water

Gebruik niet te veel water bij het koken. Voor aardappelen en groenten is een klein laagje om te voorkomen dat ze droogkoken, genoeg. Dat scheelt energie, en er blijven meteen meer vitamines behouden.

Kook op maat

Als je veel te veel kookt, kun je er nog een keer van eten. Maar nét iets te veel, wat doe je daarmee? Kook liever op maat. Met een weegschaal en een maatbeker is dat appeltje-eitje. En je gebruikt nog minder energie ook.

Spaar je koelkast en je eten

Heb je eten over? Laat het dan eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. En dek het af, bijvoorbeeld met plastic folie. Op die manier droogt het niet uit.

Je kliekjes als koelelement

Ga je eten ontdooien? Haal het dan ruim voor etenstijd uit de vriezer. Dat bespaart je in elk geval het energieverbruik van ontdooien in de magnetron. Als je eten ontdooit in de koelkast bespaar je zelfs dubbel, want zo werkt het als een koelelement.

Meer weten over koken met kliekjes? Lees verder.

Wil je weten welke bereidingswijze het meest energiezuinig is? Lees hier.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?