Slim en comfortabel wonen met een slimme thermostaat doe je zo

01 maart 2017

Thermostaten kunnen steeds meer. Er komen allerlei soorten op de markt met handige functies die jou helpen zo min mogelijk gas te verbruiken zonder op comfort in te leveren. Uit welke snufjes kun je zoal kiezen? Hier zeven tips op een rij, inclusief de tips van twee buurtteamleden van het eerste uur: Jaap Pannekoek uit de Ruwaard-Staatsliedenbuurt en John van Krieken uit Loosdrecht.

Tip 1 uit de Ruwaard-Staatsliedenbuurt

Buurkracht img 8652 1 kl
Jaap (op de achtergrond) bij een van zijn buurtgenoten thuis

Jaap Pannekoek: “Met een ‘gewone’ klokthermostaat kun je efficiënt met je gasverbruik omgaan. Bij ons gaat de verwarming om 23.00 uur standaard naar 15 °C, tenzij we ’s avonds buiten de deur zijn. Die nachttemperatuur is bewust gekozen: op mijn verbruiksoverzicht op buurkracht.nl kan ik zien dat er dan ’s nachts alleen wordt bijgestookt als het stevig vriest. Bij 17 °C slaat de verwarming ’s nachts onnodig vaak aan. Mijn tip is dan ook: maak slim gebruik van je verbruiksoverzichten. Aan de ochtendpiek zie je bijvoorbeeld hoe lang je ketel nodig heeft om je huis op temperatuur te krijgen. Is dat een uur en sta je om half acht op? Dan hoef je de thermostaat niet vóór half zeven op verwarmen in te stellen.”

Tip 2

Als je bijvoorbeeld onregelmatige werktijden hebt of er geen peil op kunt trekken wanneer je wel en niet thuis bent, dan kun je veel plezier hebben van een thermostaat die je met een smartphone kunt bedienen. Dan kun je je verwarming op afstand omlaag zetten als je dat thuis vergeten bent. Of omhoog als je onderweg naar huis bent.

Tip 3 uit Loosbroek

Buurkracht buurkracht a8c5109 klein
John is actief in Loosbroek

John van Krieken: “Als je vloerverwarming als hoofdverwarming hebt, kun je het beste ’s nachts dezelfde temperatuur aanhouden als overdag. Bij mij thuis zakt de temperatuur bijvoorbeeld zo traag en warmt het huis warmt zo langzaam op, dat het niks oplevert om de temperatuur elke avond omlaag te draaien. Je kunt dit goed op je verbruiksoverzichten terugzien. Als je in de winter een week op vakantie gaat, dan loont dat natuurlijk wel. Een andere tip: als je overweegt om – ooit – domotica in je huis aan te brengen zodat je bijvoorbeeld je verlichting, zonwering en alarm automatisch en op afstand kunt bedienen, kies dan een thermostaat die je daar ook op kunt aansluiten. En ten slotte geldt voor al die slimme toepassingen: wees je ervan bewust dat je data online komen, en lees in de kleine lettertjes wie er toegang toe heeft en wat ermee gebeurt.”

Tip 4

Een zelfprogrammerende thermostaat ‘leert’ het ritme van jouw huishouden: wanneer je meestal thuis bent, hoe laat iedereen in bed ligt en weer opstaat. Zo zorgt hij dat je verwarming op de juiste momenten aanslaat en weer omlaag gaat. Dit soort thermostaten is vooral handig als jij en je huisgenoten een vast dag- en nachtritme hebben.

Tip 5

Er zijn ook slimme thermostaten die met bewegingssensors of via je mobiele telefoon signaleren of er iemand thuis is en daar je verwarming op aansturen. Is er bijvoorbeeld meer dan een uur geen activiteit, dan gaat de verwarming zelf omlaag. Ook dit kan handig zijn als je huishouden geen vast ritme heeft.

Tip 6

Er zijn thermostaten die de temperatuur in je huis in twee circuits kunnen regelen. Dus bijvoorbeeld de verwarming in de werkkamer aanzetten, maar niet in de woonkamer. Dit is alleen niet met alle ketels mogelijk. Als je zoneregeling wil, kom je al snel uit bij meerdere thermostaten en regelsets.

Tip 7

Ook slim: thermostaten die je realtime laten zien hoeveel je gas- en elektriciteit je verbruikt. Zo heb je nóg meer zicht op hoe jouw gedrag je energierekening beïnvloedt.

Een overzicht van slimme thermostaten vind je op de site van Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?