Slenaken warmt zich op voor energiebesparing

01 december 2016

Op 30 november trok de energiemarkt in hotel Berg en Dal in het Limburgse Slenaken verrassend veel belangstellenden. Zij lieten zich informeren over zonnepanelen, ledverlichting en andere mogelijkheden om hun energierekening én CO2-uitstoot te verkleinen. Drie bezoekers wonnen een energiebox en kunnen nu thuis meteen aan de slag!

Buurkracht 161130 bb1
Een geslaagde eerste bijeenkomst in Slenaken

De avond was georganiseerd door Marco Stikvoort en Krishan Boere, in samenwerking met Buurkracht. “We willen iets voor het dorp doen en kijken of we enthousiastelingen meekrijgen om samen energie te besparen”, vertelt Marco Stikvoort. “Allereerst door dorpsgenoten de gelegenheid te geven om heel laagdrempelig informatie op te doen. Daarvoor was de energiemarkt bedoeld. We hadden een aantal experts uitgenodigd in wie we vertrouwen hebben. Omdat we er zelf goede ervaringen mee hebben, of mensen om ons heen. Zo konden bezoekers zich over allerlei energieonderwerpen laten bijpraten. Daar was meer animo voor dan wij van tevoren hadden verwacht. Een goed begin dus.”

Muren zonder spouw isoleren

Marco en Krishan openden de avond door zichzelf en de aanwezige experts aan het publiek voor te stellen. Verschillende experts hielden ook zelf een korte presentatie. “Het isolatiebedrijf legde bijvoorbeeld uit wat je aan isolatie hebt. En ging in op Isobooster, heel dun materiaal dat je aan de binnenkant tegen je muur kunt aanbrengen als je geen spouw hebt. Zonder dat je daarmee veel ruimte verliest. Veel huizen in Slenaken zijn behoorlijk oud; daarvoor is dit een interessante mogelijkheid. Een ander zoomde in op zonnepanelen en een verlichtingsexpert over de verschillen tussen led, spaarlampen en gloeilampen. Ook leerden we van alles bij over kleine maatregelen zoals tochtstrips.”

Slimme meter

Buurtbegeleider Joyce Bongers van Buurkracht lichtte de rol van Buurkracht toe en nodigde bewoners uit zich aan te melden op de buurtpagina. De korte presentatie over slimme meters die volgde, maakte de tongen flink los. Marco: “Daar bleek wel wat achterdocht tegen te bestaan. Maar dat leverde vooral een interessante discussie op.”

Goed gevulde energiebox

Drie bezoekers vielen met hun neus in de boter: zij kregen na loting een goed gevulde energiebox mee naar huis. “Met de inhoud kun je even veel besparen als met één zonnepaneel”, zegt Marco.  “Vooral de tegoedbon voor een uitgebreide gevelscan viel in goede aarde. We krijgen deze maand de warmtebeeldcamera van Buurkracht te leen. Daarmee willen we in de kerstvakantie een gezellige wandeling door het dorp maken om warmtelekken van woningen in beeld te brengen. Dat doen we bij iedereen die zich daarvoor aanmeldt. Tijdens de energiemarkt merkten we al dat er grote interesse voor is. De winnaars van de energieboxen krijgen die foto’s ook, én meer: hun beelden gaan straks vergezeld van een uitgebreide analyse van de beelden, inclusief aanbevelingen.”

Aanmelden voor warmtebeelden kan nog

Inmiddels kijken Marco en Krishan alweer vooruit. “Het was een gezellige en positieve avond waar we veel enthousiasme en energie uit putten om door te gaan. Een volgende keer kunnen we bijvoorbeeld aandacht besteden aan warmtepompen of de gezamenlijke inkoop van isolatie of zonnepanelen. We houden het dorp op de hoogte van onze activiteiten, onder andere via onze buurtpagina. Wie zich nog wil aanmelden voor warmtebeelden en/of het leuk vindt om met ons het dorp in te gaan om warmtebeelden te maken, kan via buurkracht.nl/buurtschappen-slenaken ook bij ons terecht. Wij kijken ernaar uit.”

 

Buurtschappen Slenaken

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Buurtschappen Slenaken