Sinterklaas op de duurzame toer? Surprise- en cadeautips

23 november 2017

Op 18 november meerde Sinterklaas weer aan met zijn Pieten. Voor velen betekent dat weer wekenlang schoenen zetten, cadeaus inslaan, dichten en oer-Hollands duurzaam surprises knutselen. Doe alvast wat inspiratie op.

Buurkracht huisjes sint
Laat het duurzaam avondje maar komen

-       Een echte Buurkracht-surprise: een rijtje Hollandse huisjes gemaakt van lege melk- en vlapakken. Goed schoonmaken van binnen en je kunt beginnen. Schilder ze met dikke verf in één kleur, of pak ze in gekleurd papier in. Schuine daken van gevouwen karton hang je zó over de bovenkant van de pakken heen. En met een stapel gekleurd papier kun je eindeloos variëren met ramen, deuren, trapjes en dakpannen. Zo knutsel je al snel een gezellige straat bij elkaar. 

-       Van een oude schoenendoos maak je in een handomdraai een robot. Stop je cadeau erin, pak ‘m in gekleurd papier of zilverfolie en begin te bouwen. Gebruik bijvoorbeeld een lege wc-rol voor de nek en een leeg conservenblik als hoofd. Met bierdopjes als ogen, lipjes van een frisdrankblikje als oren, een flessendop als neus en een mond van papier. De armen kun je bijvoorbeeld maken van oude staalborsteltjes en de benen van lege blikjes met sardineblikjes als voeten. Nog een beetje versieren en klaar. Welke techneut of gadgetliefhebber in jouw gezelschap wil ‘m niet?

-       Net zo makkelijk maak je van een lege wijndoos een wasmachine. Voor de knoppen kun je flessendoppen gebruiken, maar je kunt ze er ook gewoon op tekenen met een stift. Het deurtje knip je er vakkundig uit (met scharnier) en het raampje maak je bijvoorbeeld van het cellofaan van een tijdschrift dat in de bus gevallen is. Een ideale surprise voor knoeiers en klodderaars. 

De leukste duurzame cadeaus

Die zijn er ook genoeg. Het begint met (h)eerlijke fair trade chocoladeletters, zelf gebakken kruidnoten en natuurlijk lekker gezonde mandarijnen voor in de schoen. En deze cadeautjes wilden we je ook niet onthouden:

-       WakaWaka Light: de meest efficiënte en duurzame solar-lamp ter wereld. Eén dag opladen in de zon geeft tot wel 34 uur licht.

-       Kywie: wijnkoelers van Nederlandse en Engelse schapenvachten. Een beter isolatiemateriaal is er niet. Geschikt om witte wijn koud te houden, en rode warm.

-       Makedo: duurzaam kindergereedschap waarmee je van oud karton speelgoed maakt. Van vliegtuigen tot winkeltjes en of een dj-set.

-       Healthy Seas sokken: gemaakt van biokatoen en gerecyclede oude visnetten die uit de Noordzee en Middellandse zee zijn opgedoken.

-       Het boek Knutselpret met materialen uit de natuur. Boordevol knutselideeën met kastanjes, aardappelen, bladeren, paddenstoelen, stenen, eieren en nog veel meer

-       Of geef een plant. Groener kun je het niet maken.

Alvast een fijne sinterklaastijd!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?