Sint Agatha aan de slag met spouwmuurisolatie?

09 november 2015

Wat zegt een energielabel? Waarom is spouwmuurisolatie het meest rendabel? En wat zijn de uitkomsten van de energiescans in Sint Agatha? Daar draaide het om tijdens de tweede informatiebijeenkomst over energie besparen op zondagmorgen 8 november in De Agaat. De twintig bezoekers gingen geïnspireerd naar huis. Spouwmuurisolatie lijkt de eerste stap.

Buurkracht buurtteam buurthuis
Buurkracht Buurtteam Sint Agatha

In maart zei Sint Agatha massaal ‘ja’ tegen energie besparen met Buurkracht tijdens de startbijeenkomst. Zondagmorgen wilde het buurtteam dat goede voornemen concreet maken. Het team trakteerde de bezoekers op een vol programma. Na een welkom door teamlid Harry Cuppen stond informatie over energiebesparende maatregelen als eerste op de agenda. Energieadviseur Roy Heijsterman had een energiescan gemaakt bij een woning uit de buurt. Aan de hand van de resultaten vertelde hij over de besparingsmogelijkheden. Harry: “In Sint Agatha zijn alle woningen anders, dus het resultaat van de scan was in directe zin vooral nuttig voor de eigenaar. Toch was het fijn dat Roy een woning uit de buurt als voorbeeld gebruikte. Dat spreekt meer tot de verbeelding.”

Verbruik monitoren

Roy presenteerde daarna ook de resultaten van de buurtscan en vergeleek Sint Agatha met andere buurten in Noord-Brabant. Harry: “Met alleen maar vrijstaande huizen zijn we geen gemiddelde buurt. Maar Roy liet wel zien dat het nuttig is om het gezamenlijke energieverbruik van de buurt te monitoren. We hebben daarom alle aanwezigen opgeroepen zich aan te melden op buurkracht.nl. Je kunt zo niet alleen je eigen energieverbruik met anderen vergelijken en zien wat je bespaart. Maar zo kunnen we ook in de gaten houden wat de gezamenlijke besparing is en dus of onze buurtactie resultaat heeft.”

Zonnepanelen

Moet je nu wel of niet je zonnepanelen onderhouden? Dit is een veelgehoorde vraag in Sint Agatha. Voor een antwoord had het team Gerard van Hees uitgenodigd. Hij levert zelf zonnepanelen en is betrokken bij energiecoöperatie Land van Cuijk. De omvormers in de panelen blijken na een aantal jaren toch echt aan vervanging toe te zijn en ook de elektrische aansluitingen vragen regelmatige controle. Harry: “In ons dorp zijn aardig wat bewoners met zonnepanelen. Misschien kunnen we het onderhoud samen regelen.” Ook isolatie kwam aan de orde, een relatief eenvoudige maatregel die gemiddeld het meeste rendement oplevert. Vijf huishoudens meldden zich aan om mee te doen. Zij gaan het isolatiebedrijf dat voor de bijeenkomst helaas verhinderd was, alsnog uitnodigen voor een aparte bijeenkomst. Waar natuurlijk ook meer bewoners van Sint Agatha zich bij kunnen aansluiten.

Veel informatie

Na afloop kreeg het team complimenten. “De bezoekers vonden het een goede bijeenkomst. Veel mensen weten nog maar weinig van energiebesparing en hebben in een paar uur veel informatie gekregen.” En dan nu de volgende stap. “Een bezoeker gaat een stukje schrijven voor onze dorpskrant en we gaan natuurlijk ook een mail rondsturen over deze bijeenkomst en onze plannen. We hopen ook dat de bezoekers hun buren over de bijeenkomst vertellen. Als team kunnen we bijeenkomsten plannen, maar de buurt moet zelf in actie komen. We moeten het samen doen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?