Sfeervolle (led)verlichting, zo doe je dat

14 december 2017

Goede verlichting zorgt direct voor een fijne sfeer. Met deze tips en trucs zorg je voor sfeervol, functioneel én duurzaam licht in huis.

1.     Kies led met mooi licht

Natuurlijk gebruik je voor alle lampen ultrazuinige ledverlichting, maar waar moet je op letten bij aankoop? Ledverlichting heeft de naam kouder licht te geven dan de oude gloeilamp. Maar je hebt tegenwoordig ledlampen die de sfeer van de gloeilamp goed benaderen. Kies een ledlamp met een CRI-waarde van minimaal 80, maar bij voorkeur van 90 of hoger. 

2.     De basis: dimmen maar

In een woonkamer moet je kunnen leven. Soms wil je sfeer, soms heb je licht nodig om iets te doen of op te ruimen. Zorg voor een goede en zachte basisverlichting die de hele ruimte kan verlichten zonder dat er schaduwen ontstaan. Denk aan een plafondschaal, eventueel in combinatie met een grote staande lamp die naar alle kanten licht straalt. Maak de basisverlichting dimbaar, zodat je voor elke situatie de juiste lichtsterkte kunt creëren.

3.     Creëer contrast met accenten

Alleen basisverlichting maakt de kamer plat. Vul de basis aan met accentverlichting voor spannende contrasten en dieptewerking. Hiervoor kun je goed lampen gebruiken met een niet-lichtdoorlatende kap. Dat kan functionele verlichting zijn, zoals een leeslamp naast de bank, een hanglamp boven de tafel of misschien wil je een schilderij extra aanlichten met een schilderijlampje. Je kunt er ook voor kiezen een mooi detail, zoals een fraaie stenen muur, extra aan te lichten.

4.     Neem wanden en plafonds mee

Zorg dat je in je accentverlichting ook een deel van je wanden en je plafond verlicht. Dat geeft meer dynamiek en maakt je kamer ruimer. Denk daarbij aan wandlampjes die zorgen voor sfeervol strijklicht langs de muren. Of aan staande lampen die het plafond verlichten.

5.     Ledstrips voor indirect licht

Met ledlichtstrips kun je op een eenvoudige manier mooie accenten maken met indirect licht. Gebruik lichtstrippen bovenop de boekenkast of plak ze aan de binnenzijde van je gordijnkoof voor een lichtaccent op de gordijnen. Let er wel goed op dat je strips neemt met warm wit of amberkleurig licht.

6.     Denk laag, midden, hoog

Vergeet niet om ook in hoogte te variëren: een schemerlamp op een laag bijzettafeltje, een wandlampje op je muur en een lichtstrip bovenop je boekenkast. Het maakt je kamer levendig.

7.     Tot slot: sfeerlampjes als finishing touch

Is de basis goed en zijn de accenten gelegd, dan kun je de verlichting compleet maken met echte sfeerverlichting. Zoals kaarsen of schemerlampjes die alleen bedoeld zijn voor styling en extra sfeer. En natuurlijk met kerst(led)verlichting, want die mag in deze tijd natuurlijk niet ontbreken.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?