Serieuze plannen in Hoornsemeer

26 oktober 2016

Op 25 oktober opende de Semmelstee in Hoornsemeer zijn deuren voor een infomarkt over energie besparen. Bewoners uit Hoornsemeer-Oost en Kingplein kwamen er hun licht opsteken over onder meer zonnepanelen, HR-ketels en ventilatie en écht Groningse energie.

Buurkracht hoornsemeer oost
Energiemarkt Hoornsemeer-Oost

Op het programma stonden drie presentaties. De eerste was van energiecoöperatie Grunneger Power. “Grunneger Power levert groene energie die in de noordelijke provincies is opgewekt”, vertelt Thecla Goossens van het buurtteam van Hoornsemeer-Oost. “De opbrengst daarvan wordt deels geïnvesteerd in duurzame projecten in de buurt. Zoals collectieve zonnedaken.”

Ondersteuning aan verenigingen van eigenaren

Behalve over groene energie ging de presentatie van Grunneger Power ook over de ondersteuning die de energiecoöperatie biedt aan verenigingen van eigenaren. “In onze buurt is veel gestapelde bouw, met verschillende huishoudens onder één dak. Daar spelen allerlei specifieke vragen over verduurzamingsmaatregelen. Wat komt er bijvoorbeeld bij kijken om zonnepanelen te installeren op een gemeenschappelijk dak? Hoe sluit je dan als vve een contract met een leverancier af? Wat als een deel van de bewoners niet mee wil doen? En wat wordt de verdeelsleutel voor de opgewekte energie? Grunneger Power heeft daar veel verstand van en adviseert er graag over. Een paar bewoners van de Den Uylstraat hadden hier alvast belangstelling voor.”

Meer zonnepanelen, meer korting

Veel belangstelling was er ook voor de presentatie over zonnepanelen van Awizon zonne-energie. Thecla: “Het wemelt in Hoornsemeer van de platte daken die daar heel geschikt voor zijn. De bezoekers wilden dan ook graag alles horen over de soorten en maten, gemiddelde opbrengst, voor- en nadelen. Bij Avizon krijgen we een paar procent korting als meerdere huishoudens deelnemen aan de Buurkrachtactie. En bij tien of meer deelnemers wordt die korting nog interessanter. Leuk om te zien dat bezoekers elkaar al meteen aanmoedigden om ook een offerte aan te vragen.”

Het verband tussen ventilatie en energieverbruik

De derde presentatie ging over cv-ketels in combinatie met ventilatie. “Daarvoor hadden we Feenstra uitgenodigd”, zegt Thecla. “Dat bedrijf heeft in onze buurt al veel nieuwe ketels geplaatst en zorgt ook voor het onderhoud. Maar we kregen vooral veel informatie over het belang van goede ventilatie. Er werd ook een filmpje getoond dat liet zien wat het voor effect heeft als je je installatie niet schoonhoudt. Het komt er op neer dat je ketel zuiniger gaat werken als je je ventilatiesysteem regelmatig gaat reinigen. Een eyeopener voor veel aanwezigen.”

Offertes aanvragen kan nog

Na de presentaties konden bezoekers met elkaar én met de sprekers verder praten bij de standjes die waren ingericht. Van die gelegenheid maakten ze volop gebruik. Thecla: “We hadden de zaal tot half tien geboekt, maar toen waren de meesten nog lang niet uitgepraat. Echt een geslaagde avond. De opkomst had beter gekund, maar de mensen díe er waren, zijn echt van plan om maatregelen te nemen. De eerste offertes zijn al aangevraagd. Buurtgenoten die meer willen weten of ook een persoonlijke offerte willen, kunnen terecht bij hun eigen buurtteam, dus dat van Hoornsemeer-Oost of Kingplein.”

Hoornsemeer-Oost

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hoornsemeer-Oost