Schrijverskwartier zet glasisolatie bovenaan actielijst

06 april 2017

Het ene dubbele glas is het andere niet. Dat werd duidelijk op de buurtbijeenkomst over isolatie op 5 april in Huis van Wijk. Hier hoorden bewoners van het Schrijverskwartier in Oss waar hun woningen warmte lekken en hoe ze dat kunnen tegengaan. Wie direct stappen wilde zetten, kon een afspraak maken met de aanwezige leveranciers. Zij hadden een aantrekkelijk aanbod neergelegd. Niet alleen voor de buurt, maar voor heel Oss.
Maak er gebruik van!

Buurkracht img 20170406 wa0006
Bewoners horen waar hun woningen warmte lekken

Het buurtteam was in de winter al begonnen met de voorbereidingen op de isolatieactie. In de vrieskou hadden de leden van 30 woningen warmtebeelden gemaakt. Tijdens de bijeenkomst presenteerde een energieadviseur de conclusies. Gertruud Verbruggen van het buurtteam: “Op de warmtebeelden was goed te zien dat de kierdichting bij kozijnen te wensen overlaat. Bij veel huizen bleek ook de spouwmuurisolatie niet gelijkmatig verdeeld te zijn, waardoor er toch nog veel warmte verloren gaat. Maar het meest opvallend was het warmteverlies via ramen. Velen van ons hebben dubbel glas, waardoor je al snel veronderstelt dat je daar niet meer aan hoeft te denken. Maar op de warmtebeelden was te zien dat het oude dubbele glas overduidelijk veel meer warmte lekt dan de nieuwe HR++-soorten.”

Speciaal isolerend gas

Hoe dat precies zit met de verschillende soorten isolerend glas kon Langenhuizen Glasservice uit Heesch precies uitleggen. Gertruud Verbruggen: “Thermopane glas, het ‘oude’ dubbele glas, bestaat uit twee lagen glas met lucht daartussen. Bij de nieuwere HR+, HR++ en HR+++-varianten zit er een edelgas tussen de gasplaten en isolerend folie. Hoe meer plusjes, hoe hoger de isolatiewaarde en … hoe hoger de prijs. Het is de moeite waard om door het glasbedrijf te laten checken wat voor soort isolerend glas je hebt en wat de isolerende waarde daarvan is. Veel van onze huizen hebben grote ramen. Het vervangen van oud isolatieglas kan behoorlijk wat schelen in comfort en op je energierekening. Zorg wel dat je alle ramen naloopt. Op de warmtebeelden zagen we dat in veel woningen verschillende soorten isolatieglas is gebruikt.”

Ongelijkmatige spouwmuurisolatie

Het Schrijverskwartier had al een succesvolle actie met vloerisolatie achter de rug. Isolatiebedrijf Isolatie.com focuste daarom tijdens de bijeenkomst op de mogelijkheden en voordelen van spouwmuurisolatie en dakisolatie. Gertruud: “Veel warmte verdwijnt via muren en dak uit het huis. Het isoleren van spouwmuren en dak behoort dan ook tot de meest effectieve maatregelen. ”Uit de zaal kwamen veel vragen over de ongelijkmatige spouwmuurisolatie. “De oorzaak blijkt het gebruikte materiaal: een afvalproduct van glaswol. Dit wordt tegenwoordig niet meer toegepast. Hoe en óf de bestaande spouwmuurisolatie kan worden aangevuld, verschilt per woning. Het isolatiebedrijf komt graag vrijblijvend langs voor een advies.”

Heel Oss kan meedoen

Gertruud heeft een goed gevoel over de bijeenkomst. “Het was informatief en mensen waren enthousiast. De isolatiebedrijven konden ook al meteen een paar afspraken voor een schouw noteren.” Wie mee wil doen, kan alle details van de actie vinden op buurkracht.nl/schrijverskwartier. Het buurtteam gaat het aanbod ook publiceren op NextDoor.nl, in de buurtkrant en in de lokale kranten. “De actie geldt voor alle Ossenaren. We willen zo veel mogelijk mensen bereiken.”

Vol energie

Voor de rest van het jaar heeft het team al volop plannen. Gertruud: “Het Schrijverskwartier staat in de top drie van het Klimaatstraatfeest. Als we winnen, krijgen we subsidie. Daarmee kunnen we in september een actie organiseren met kleine maatregelen als brievenbusborstels en tochtborstels voor de huurders in de buurt. Het zou mooi zijn als we samen de bewoners van de seniorenwoningen een handje kunnen helpen. De Energie Party die we gewonnen hebben in het Klimaatstraatfeest willen we combineren met een 'Gluren bij de Buren'-actie in juni. Wie wil meehelpen of aanvullende ideeën heeft, kan contact met ons opnemen via de buurtpagina.”

Schrijverskwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Schrijverskwartier