Schrijf vandaag het script voor de duurzame wereld van morgen

10 september 2017

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra werd begin 2017 uitgeroepen tot eerste Energiecommissaris van Nederland. Met als eerste taak: zorgen dat de nieuwe regering veel ambitieuzere afspraken gaat maken over de energietransitie. Op die manier schrijft hij zelf mee aan het script voor de duurzame wereld van morgen.
Deze uitspraak maakt onderdeel uit van een reeks duurzame uitspraken en quotes; je leest hier ook de verhalen achter de uitspraak.

Paard en wagen

Buurkracht tegel ruud
De veranderingen gaan snel, denk aan de elektrische auto

"Ik moedig Nederland aan in de richting van een schone energiehuishouding in 2030. Er gebeurt al veel. Ik ben heel hoopvol dat er de komende 12,5 jaar ook weer uitvindingen worden gedaan die het allemaal nog makkelijker maken. In 2009 was ik zo’n beetje de eerste in Nederland die in een elektrische auto reed. Toen werd ik uitgelachen als ik beweerde dat in 2040 geen benzineauto meer te krijgen zou zijn. Nu niet meer. We zijn in 12,5 jaar van paard en wagen naar honderd procent auto’s overgestapt. Het kan dus zo snel. En er is reden genoeg om het te willen.”

Kracht van de regio

“Het bewijs dat Nederland wereldkampioen Energietransitie kan worden, komt uit de regio. Van lokale initiatieven. Ik denk bijvoorbeeld aan LomboXnet in Utrecht met 300 volledig elektrische deelauto’s op zonnestroom. Een lokaal bewonersinitiatief. Buurkracht is ook zo’n voorbeeld. Zo zijn er zeker 8000 lokale netwerken en initiatieven in de regio. Zij zijn de katalysator die de versnelling brengt. Die kracht van de regio wil ik ook in Den Haag laten zien. Om iedereen die roept dat het allemaal niet kan of niet mag, de mond te snoeren: het gebeurt al.”

Over de streep

“Je krijgt mensen mee door het léúk te maken. De argumentatie zit vaak alleen maar op technologie en budget. ‘Over tien jaar heb jij geen energierekening meer’ is niet voor iedereen de ideale insteek. Een keuken met inductiekookplaat en energiezuinige apparatuur op zonnestroom waar je echt lekker eten kunt klaarmaken, dáár trek je meer mensen mee over de streep. Als je het zo bekijkt, ís energie besparen ook leuk.”

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?