Schoolkinderen Handel schitteren in Ons Huis Verdient Het

13 november 2015

Een cameraploeg op school. Dat is leuk. Op woensdag 11 november kwam het RTL4-programma Ons Huis Verdient Het naar Handel. In het dorp is jong en oud enthousiast bezig met energie besparen dankzij de energiespaarkaarten. Wat zijn dat? In Ons Huis Verdient Het legt het buurtteam het samen met de kinderen, sponsors, wethouders en leerkrachten uit.

Buurkracht img 20151111 wa0003
Selfies met thema energie besparen
Buurkracht img 20151111 wa0002
Samen met de cameraman op de foto
Buurkracht img 6891
Waarom besparen we eigenlijk energie?
Buurkracht img 6897
Rob Schepers is een sponsor van de actie

Om negen uur begonnen de opnames op basisschool De Havelt. “De kinderen hebben afgelopen maand een lespakketje gekregen over energie besparen en een energiespaarkaart”, vertelt teamlid Tejo Dekkers. “Ze krijgen zonnepunten als ze bijvoorbeeld thuis een gloeilamp vervangen door een ledlamp. Of als ze een selfie plaatsen op de buurtpagina van Handel op buurkracht.nl. Of als ze vragen beantwoorden. Met de zonnepunten sparen we samen voor zonnepanelen. Die gaan we cadeau geven aan de plaatselijke korfbal- en voetbalvereniging en de tennisclub. Zo helpen we elkaar met energie besparen.”

Selfies met de hele klas

De eerste twee uur waren Annette Visser van het buurtteam en Irmy van Paassen van Buurkracht aanwezig om de cameraploeg te begeleiden. De kinderen dachten enthousiast mee over hoe je energie kan besparen. Lekker buiten spelen in plaats van op de iPad, de verwarming een beetje lager en gewoon een dikke trui aandoen bijvoorbeeld. Vervolgens maakten ze in groepjes selfies met energie besparen als onderwerp. Zo gingen ze op de foto met het lichtknopje – licht uit natuurlijk - en de stekkers van de computer. Verschillende kinderen vertelden voor de camera waarom het goed is om energie te besparen en deelden hun creatieve ideeën. Om 11 uur lost Tejo Dekkers Annette af. “We hebben allemaal een drukke baan. Toen ik kwam waren de opnames op school net klaar.”

Van zonnepunten naar euro’s

De volgende bestemming was aannemersbedrijf Rob Schepers. Hij is een van de sponsoren van de energiekaartenactie, want zonnepunten veranderen niet vanzelf in euro’s. Tejo: “Voor de camera hebben we in scene gezet hoe ik Rob Schepers binnenhaal als nieuwe sponsor. Rob vertelt vervolgens waarom hij meedoet. Hij krijgt veel sponsorverzoeken, maar dit vond hij een goede zaak en hij is zelf ook bezig met zonnepanelen. En zo kan hij meerdere verenigingen tegelijk sponsoren.” Daarna komt Tejo zelf aan het woord namens het buurtteam. “Ik vertel hoe we op het idee van de energiespaarkaarten kwamen. We willen energie besparen in Handel groot aanpakken. Het liefst met het hele dorp. Maar dan moet je eerst zorgen voor voldoende draagvlak en de juiste mindset. Via een actie voor de kinderen en verenigingen bereiken we de ouders.” De actie slaat goed aan. “Er wordt in het dorp veel over gesproken. En we zijn ook al in andere Buurkrachtbuurten geweest om over onze aanpak te vertellen.”

Blij met de aandacht

Tot slot ging de ploeg naar dorpshuis De Bron, het sociale centrum van Handel. “Daar zie je hoe we buurkracht.nl bekijken en checken we hoeveel bewoners zich al hebben aangemeld om mee te doen met energie besparen via Buurkracht.” Het buurtteam is blij met de media-aandacht. “Het helpt ons om zo veel mogelijk mensen te bereiken.” 

Buurkracht img 6901
Buurkracht buurtteam om de tafel

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?