Scholen en Buurkracht, een opgewekte combi

16 mei 2015

Toeval of niet, in allerlei buurten die actief zijn met Buurkracht, besteden ook de basisscholen ruime aandacht aan energiebesparing. In zes Buurkrachtbuurten gebruikt de basisschool bijvoorbeeld het gratis lesprogramma Van Zon Krijg Je Energie. In sommige buurten trekken de scholen zelfs met Buurkracht op. Zoals de Maria in Campisschool in Assen Noorderpark.

zonnepanelen school buurkrachtDe directeur van de school, Christa van der Veen, woont zelf niet in de buurt, maar heeft zich wel aangesloten bij het buurtteam. “Ik vind het belangrijk om als school de verbindende schakel met de buurt te vormen”, zegt ze. “Ook op het gebied van duurzaamheid. Daarom stellen we bijvoorbeeld onze school beschikbaar voor bijeenkomsten van Buurkracht en helpen leerlingen mee bij het verspreiden van folders en posters. We proberen onze leerlingen al vroeg energiebewust te maken, bijvoorbeeld in het vak talent en techniek en via ‘Van Zon Krijg Je Energie’. We zijn ook officieel gecertificeerd als energiezuinige school.”

Kruisbestuiving

Een van de voordelen van een buurt met energiebewuste kinderen, is dat die kinderen thuis ook met energiebesparing aan de gang gaan en hun ouders in beweging brengen. Zo kunnen lesprogramma’s over energie en Buurkracht elkaar versterken. Christa: “Als iedereen meedoet, kunnen we de wereld nét een beetje mooier maken. Thuis én op school. Wij willen het liefst op het dak van de school ook daadwerkelijk zonnepanelen plaatsen om zelf energie te kunnen opwekken. We zoeken nog naar een goede manier om dit samen met de kinderen te kunnen doen.”

Ook zo’n opgewekte combi?

Van Zon Krijg Je Energie is een initiatief van Enexis. Op www.vanzonkrijgjeenergie.nl vind je er meer informatie over. En Buurkracht werkt momenteel aan een korte speelse workshop waarin kinderen direct kunnen zien wat energie is. Deze is nog niet helemaal klaar, maar als je er al iets over wilt weten, dan vertelt djoera@buurkracht.nl je er graag meer over.  

Noorderpark omgeving Venestraat

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noorderpark omgeving Venestraat