Sauwerd-Wetsinge geeft extra licht op MidZomerBraderie

28 juni 2017

Op 24 juni was het weer feest in het Groningse Sauwerd-Wetsinge. Voor de tweede keer op rij organiseerde het dorp de MidZomerBraderie. Met kraampjes vol handgemaakte producten, een plein vol lekkere hapjes en drankjes, live muziek van eigen bodem, én dit jaar ook een intrigerende energiefiets. Hiermee vestigde de werkgroep Energie van de Dorpscoöperatie op een ludieke manier de aandacht op de plannen om gezamenlijk energie op te wekken met een windmolen en een zonneweide.

Buurkracht img 20170624 132555 liggend
Buurkracht Energiefiets ingezet tijdens dorpsbraderie

“We hadden een leuke plek op het Kerkplein waar alle eettentjes en de muziektent stonden”, vertelt Bart van der Kolk van de werkgroep, die samen met werkgroepgenoot Els Fink de kraam bemande. “Dankzij de energiefiets trok onze kraam flink wat aandacht. Vooral van kinderen.” Met de energiefiets die de werkgroep van Buurkracht leende, lieten ze al trappend een zwaailicht branden. “Terwijl de kinderen fietsten, konden Els en ik een praatje maken met hun ouders over onze energieprojecten en lokale duurzame energie.”

Doorpakken

De plannen voor een gezamenlijke windmolen en zonneweide zijn niet nieuw. Bart: “We vertelden er al over op de eerste dorpsbijeenkomst over energiebesparing in februari. Onze dorpsgenoten reageerden toen enthousiast. Omdat we deze zomer willen doorpakken, tasten we nu af of dat enthousiasme er nog steeds is. In de zomer kunnen we vertellen hoe bewoners via de Dorpscoöperatie kunnen deelnemen aan de projecten en wat de kosten en opbrengsten zijn.”

Flink wat aanloop

Aan het einde van de dag hadden Bart en Els flink wat aanloop gehad. Bart: “Voor diepgaande gesprekken over energiebesparing of overstappen op de lokale duurzame energie van NLD is een braderie niet de beste gelegenheid. Maar het is wel een leuke manier om mensen toch weer even attent te maken op wat er op dat gebied speelt in het dorp. En zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn of er weer een bijeenkomst op stapel staat, maken we dat onder andere bekend via onze buurtpagina. Hou die dus in de gaten.”

Sauwerd-Wetsinge

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Sauwerd-Wetsinge