Samenwerken met ondernemers levert Afferden winst op

28 juni 2017

Als inwoners en ondernemers de handen ineen slaan met energiebesparing, kan heel Afferden daarvan profiteren. Hoe dat werkt en meer, hoorden de ondernemers tijdens de energiemarkt op zaterdagmiddag 23 juni in Iedershuus. De leerlingen van basisschool ’t Diekske speelden een belangrijke rol. Zij moedigden de ondernemers aan om aan de slag te gaan: voor behoud van de aarde, voor een beter bedrijfsrendement en voor een nóg leuker Afferden.

Buurkracht img 20170625 wa0008
Leerlingen van basisschool ’t Diekske

“In Afferden hebben we zo’n 50 kleine zelfstandigen en ondernemers van heel verschillend pluimage, waaronder een kapper, een bakker, horecabedrijven, campings, een drukkerij en grote agrarische bedrijven”, vertelt René Aengenend van het buurtteam. “Zij zijn belangrijk voor een leefbaar Afferden, omdat ze zorgen voor de nodige voorzieningen en werkgelegenheid. Velen van hen moeten voldoen aan steeds strengere emissie-eisen en oriënteren zich op de markt voor energiebesparing en zonnepanelen. Door ze via onder andere een energiemarkt te informeren, willen we ze daarbij helpen. Zo kunnen ze ook hun kosten reduceren, waardoor ons dorp voor ondernemers aantrekkelijk blijft.”

Beweegstraat

De energiemarkt startte met presentaties over zonne-energie van leverancier Bergenzon en Ronnie Groenewegen van energiecoöperatie Watbeter uit Heteren. Ronnie legde uit hoe het hele dorp kan profiteren van zonne-energie als ondernemers en inwoners samenwerken in een postcoderoosproject. René: “Onze ondernemers worden momenteel regelmatig benaderd door energieondernemingen van buitenaf met de vraag of ze het dak van hun bedrijfspand willen verhuren voor zonnepanelen. Als we in Afferden zelf een energiecoöperatie oprichten en de daken van onze ondernemers huren voor het opwekken van onze eigen energie, dan blijft de winst in Afferden. Die kunnen we dan gebruiken voor voorzieningen voor het dorp, zoals een beweegstraat voor het park.

Buurkracht img 20170625 wa0009
Inspiratie en informatie voor ondernemers

Besparing met led

Na een quiz door en met de kinderen volgden de zakelijke besparingstips van adviseur Hans Bruggeman. Bedrijven kunnen volgens hem al snel 20 procent op hun energiekosten besparen. Bijvoorbeeld door alle verlichting te vervangen door ledlampen, warmteafgifte van koelcellen te gebruiken voor verwarming en installaties energiezuiniger in te regelen. NL Energiecollectief ging dieper in op isolatie van panden en Henrie van Summeren, trekker van Buurkracht in Elsendorp legde tot slot uit hoe slimme bedrijfsvoering en verduurzaming in zijn agrarische bedrijf hand in hand gaan. Zijn bedrijf is mede dankzij 80 zonnepanelen op eigen dak energieneutraal.

Samen kom je verder

Ondernemer Pieter Lucassen van Plantenkwekerij Lucassen en voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, afdeling Maasduinen, vond de energiemarkt inspirerend en heeft het nodige opgestoken: “Omdat de energiekosten in mijn bedrijf niet zo heel hoog zijn, houd ik me nauwelijks met het onderwerp bezig. Maar door de kinderen besefte ik dat ik mijn bijdrage moeten leveren om te zorgen dat ook zij op een mooie planeet kunnen leven. Ik ga daarom de mogelijkheden voor het isoleren van mijn pand en mijn privéwoning onderzoeken. Het verbaasde me dat je met relatief simpele ingrepen zo veel kunt besparen.” Hij wil ook zijn dak vrij houden voor een eventueel dorpsinitiatief met zonnepanelen. “Dat is een mooie manier om weer verbinding te maken met de dorpsbewoners. Iedereen is tegenwoordig vooral op zichzelf gericht. Maar alleen ga je dan misschien sneller, samen kom je verder.”

Meer informatie?

“Dit was een mooie eerste stap om contact te maken met ondernemend Afferden”, vertelt René. “De opkomst had zeker hoger gekund; de komende weken gaan we de thuisblijvers nabellen, want ze hebben iets bijzonders gemist. Wat mij betreft komt er nog een vervolg. Ondernemers die in de tussentijd meer willen weten over energiebesparing in hun bedrijf kunnen mij, Raymond van Oijen, Etienne Rijniers of Bert Heijligers ook persoonlijk benaderen: Spreek ons aan of stuur een bericht via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?