Samen warmtebeelden lezen in De Fledders

10 april 2016

Basisschool De Vijverstee in Vries stroomde op 7 april flink vol met bewoners van De Fledders. Bijna allemaal buurtgenoten die warmtebeelden van hun huis hebben laten maken door het buurtteam en nieuwsgierig waren hoe je die beelden moet interpreteren.

Buurkracht img 20160407 wa0000
Grote belangstelling voor de toelichting op de warmtebeelden

Janneke Bastiaans van het buurtteam: “Eind januari, begin februari hebben we de warmtecamera van Buurkracht drie weken te leen gehad. In die periode hebben we zo’n 70 woningen gefotografeerd in de buurt. Er was ontzettend veel belangstelling voor. Vervolgens heeft iedereen de warmtebeelden van z’n eigen huis toegestuurd gekregen per mail. Maar wat zeggen die gele, groene, rode en blauwe vlakken nou? Wat kun je eruit aflezen? Voor wie dat wilde weten, hadden we energieadviseur Floris van Dijk uitgenodigd om ons te helpen de beelden te lezen.”

Lekken en koudebruggen

Floris leidde zijn presentatie in met een algemene uitleg over warmtebeelden: hoe werken ze precies? Wat is thermografie? Wat kunnen de verschillende kleuren betekenen? Vervolgens besprak hij een selectie van beelden die hij van tevoren van het buurtteam ontvangen had. “Hij liet zien waar de warmtelekken zaten en de koudebruggen. Op sommige foto’s kon je aan de blauwe vlekken goed zien dat er kou optrok uit de vloer. Ook opvallend was het dat je bij een aantal huizen bovenaan bij de dakgootlijn lekken zag. Dat was op een stuk of tien foto’s duidelijk zichtbaar. Mogelijk is daar bij het afvullen tijdens de bouw ruimte overgelaten.”

Waar komen die verschillen vandaan?

Na een korte pauze verdeelden de 50 bezoekers zich in drie groepen: bewoners van tussenwoningen, van twee-onder-een-kap- en hoekwoningen, en van vrijstaande huizen. Zo konden zij de foto’s van hun huizen ook weer onderling vergelijken. Floris schoof bij elke groep nog even aan om specifieke vragen te beantwoorden. “Zelf wilde ik bijvoorbeeld graag weten hoe het kwam dat het andere hoekhuis in ons blok van vier woningen heel veel rood op de foto had, en wij juist veel groen en blauw”, zegt Janneke. “Terwijl we toch allebei hr++-glas hebben laten zetten in ongeveer dezelfde tijd. Het grote verschil tussen de foto’s bleek dan ook niet zozeer te liggen aan de mate van isolatie, maar aan het verschil in buitentemperatuur. Toen de foto’s van ons huis gemaakt werden, was het 9 °C; de ochtend dat de buren aan de beurt waren rond het vriespunt. De kleuren op zich zeggen dan ook niet zo veel, het gaat meer om het contrast.”

Opmaat naar isolatieactie

Het was een goede avond, vindt Janneke. “De toelichting was heel interessant. We hebben nu allemaal een indicatie hoe het met de isolatie van onze woningen gesteld is. Een mooie opstap naar ons isolatieaanbod dat we op dinsdag 12 april presenteren in café Onder de Linden. Iedereen uit Vries is daarvoor uitgenodigd en kan zich alvast aanmelden via onze buurtpagina. Uit de reacties maakte ik op dat we in elk geval veel buurtgenoten die warmtebeelden hebben laten maken, die avond ook weer kunnen verwachten. Ik ben heel benieuwd!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?