Samen energie besparen ronkend van start met tentoonstelling

14 oktober 2015

Buurkracht pa090059
Nog eén keer ervaren hoe het in de mijnen was

De kolenmijnen in Limburg zijn dicht, leve nieuwe energiebronnen! Op 8 oktober vond in buurthuis Op d’r Plats de feestelijke opening plaats van een vierdaagse tentoonstelling in Klimmen over verleden en toekomst van energie. Daar werd meteen Buurkracht gepresenteerd, dat die de toekomst gaat helpen verduurzamen.

De gemeente Voerendaal waar Klimmen deel van uitmaakt, staat dit hele Jaar van de Mijnen in het teken van de vroegere steenkolenwinning in de streek. De tentoonstelling in Op d’r Plats was onderdeel van het programma. De organiserende buurtvereniging Ut Hart van Clumme heeft voor die gelegenheid ook Buurkracht in de arm genomen. Voorzitter Bert Schaeks: “We willen niet alleen terugkijken, maar ook naar de toekomst. Naar verduurzaming, minder verspilling en nieuwe energiebronnen zoals zon en wind. Daar hebben we op de tentoonstelling ook aandacht aan besteed.”

Mooie opening

Wil Houben, burgemeester van Voerendaal waar Klimmen deel van uitmaakt, verrichte voor een volle zaal de officiële opening. “Hij vertelde daar een interessant, persoonlijk verhaal bij. Over hoe zijn ouders uit het westen naar Limburg verhuisd waren en hoe hij hier opgegroeid is. En natuurlijk over de vroegere kolenwinning in deze streek.” Na dit inkijkje in de geschiedenis richtte Jacques Kimman, lector Nieuwe Energie aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen, de blik naar voren: waar gaat het heen? Wat kunnen we verwachten van de energiebehoefte en –voorziening in de toekomst? Welke ontwikkelingen zijn gaande? Een mooi opwarmertje voor Patricia Vinclair van Buurkracht, die aansluitend aan de beurt was. Zij nodigde de zaal van harte uit om samen met energie besparen en eigen opwek aan de slag te gaan, en lichtte toe wat de rol van Buurkracht hierbij is.

Polonaise

Na de presentaties konden alle aanwezigen de tentoonstelling bekijken. Daar was zelfs een stukje mijnschacht nagebouwd, compleet met koempels en geluidseffecten. In de dagen die op de opening volgden, richtte de buurtvereniging zich steeds op verschillende doelgroepen. Op vrijdag kwam de schooljeugd op bezoek om kennis te nemen van het mijnverleden en alvast te ruiken aan de toekomst van energie. Zaterdag was een inloopdag voor bewoners en op zondag kwamen in Op d’r Plats oud-mijnwerkers bij elkaar voor een uitgebreide lunch, optredens van Limburgse artiesten, een boekpresentatie en veel gezelligheid. “Op het laatst gingen de oud-mijnwerkers in polonaise door de zaal.”

Zaterdag Buurkrachtdag

Vooral de zaterdag, de inloopdag voor bewoners, kwam samen energie besparen met Buurkracht goed naar voren. “We hadden verschillende leveranciers uitgenodigd om hun duurzame producten en diensten te presenteren. Zoals Eco Pro hier uit de regio, waar ik zelf mijn eerste zonnepanelen heb gekocht. Inmiddels is dat bedrijf hard gegroeid en heeft het ook een webwinkel met een breed assortiment aan bespaarproducten. Daarnaast hadden Pluimers en Bameko elk een stand waar ze voorlichting gaven over isolatie en isolatiematerialen. Ook Buurkracht had een tafel ingericht. Het was misschien iets minder druk dan gehoopt, maar de bezoekers waren wel heel geïnteresseerd en kwamen met gerichte vragen. En de leveranciers zijn tevreden: die hebben nu al afspraken kunnen maken met mensen die meteen aan de slag willen.”

Hart van Clumme

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Clumme