Samen energie besparen? Organiseer iets voor de buurt!

19 mei 2018

Je buurtgenoten over je plannen of actie voor de buurt vertellen? Daarvoor is een bijeenkomst heel geschikt. Dat kun je doen met presentaties en leveranciers die laten zien wat ze in huis hebben, maar je kunt ook kiezen voor gezelligheid met een vleugje energiebesparing. Zoals een borrel of barbecue. Doe hier ideeën op voor een leuk en informatief samenzijn dat past jouw buurt en boodschap.

Wil je meer weten? Bekijk hier het overzicht van tips voor samen activiteiten ondernemen.

Buurkracht 5 bijeenkomst color klein %282%29
Maak een informatieavond interactief en laat ruimte voor vragen en opmerkingen

Informatieavond

Wil je je ideeën delen? Een actie presenteren? Een overzicht van besparingsmogelijkheden in je buurt geven? Als je veel te vertellen hebt, is een informatieavond altijd goed. Probeer er dan wel een interactieve avond van te maken, met ruimte voor vragen en opmerkingen. En met een helder tijdsschema waar je je aan houdt. Heb je verschillende sprekers uitgenodigd, verzamel dan van tevoren de presentaties en loop ze even na. Zo voorkom je dat presentaties elkaar op belangrijke punten overlappen of tegenspreken. Vergeet vooral de koffie en thee niet of het drankje na afloop.

Energiemarkt (voor jong en oud)

Je kunt je buurt ook prima informeren met een energiemarkt. Nodig verschillende partijen uit die elk een eigen onderwerp kunnen belichten. Zoals zonnepanelen, hr-ketels, isolatie, dubbel glas, energieadvies, financieringsmogelijkheden en ledverlichting. Zo kunnen bezoekers zelf ontdekken wat er allemaal mogelijk is en, als ze zich al enigszins georiënteerd hebben, recht op hun doel afgaan. Houd je je energiemarkt overdag in het weekend? Zorg dan dat er voor kinderen ook leuke dingen te doen zijn, zoals proefjes, een tekenwedstrijd of een energiequiz – ook leuk voor volwassenen trouwens. Als de kinderen meekomen en het naar hun zin hebben, zijn hun ouders ook blij.

Energieborrel, -barbecue of feest

Als je samen met je buurt energie wilt besparen, helpt het als je het samen gezellig hebt en elkaar al een beetje kent. Het hoeft niet allemaal meteen bloedserieus en vol op het orgel; je kunt je energiebesparingsboodschap ook heel goed verpakken in een nieuwjaarsborrel, buurtbarbecue of zomerfeest. Zo breng je de gezelligheid erin ben bezorg je jezelf een leuke gelegenheid om flyers te verspreiden, buurtgenoten persoonlijk aan te spreken en – bij het uitbrengen van een toost – kort je plannen toe te lichten. Het voordeel van deze aanpak is dat je er ook buurtgenoten mee aantrekt die uit zichzelf niet zo in energie besparen geïnteresseerd zijn. Die kunnen dan toch meeprofiteren.

Ludieke buurtactiviteiten

Je kunt allerlei momenten aangrijpen om met je buurt iets leuks te doen. En dan meteen ook je energieboodschap uit te dragen. Organiseer een wandeling op Burendag bijvoorbeeld, of een duurzame-huizenroute in de buurt, ga samen zwerfvuil prikken, bladeren harken. Klussen. Leuke manieren om samen bezig te zijn en iets bij te dragen aan de buurt. En daarmee bouw je aan een goede basis om ook samen met energiebesparing aan de slag te gaan.

Bonustips: tijd en plaats

Voordat je een datum prikt: check goed of er niet nét op die avond een concurrerend evenement plaatsvindt. Je zou de eerste niet zijn die het af moet leggen tegen een voetbalwedstrijd van Oranje of een belangrijke raadsvergadering. En probeer een sfeervolle, uitnodigende locatie te regelen op een centrale plek. Zoals het buurthuis of een leuke bruine kroeg. Liever iets te krap dan veel te groot.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?