Samen energie besparen loont, ook voor jou?

08 april 2016

Uit onderzoek blijkt dat 3,5 miljoen mensen wel energie willen besparen, maar daar niet aan toe komen. Door het samen aan te pakken lukt het vaak wel. In Buurkrachtbuurten besparen buurtbewoners samen energie en daarbij maken ze gebruik van elkaars kennis en kunde.

Speciaal voor lezers van The Optimist ligt er een leuke, lucratieve en slimme Bespaarkalender klaar, vol met bespaartips, energieweetjes, stickers en een winstboekje. Geef je de juiste antwoorden op onderstaande vragen, dan is er ook een voor jou (op = op)!

1 Hoeveel besparen bewoners in Buurkrachtbuurten die maatregelen hebben genomen gemiddeld per jaar?
2 Hoeveel procent daalt hun energieverbruik gemiddeld per jaar?
3 Welke maatregel is favoriet onder de buurtbewoners?

Stuur je antwoorden uiterlijk 3 mei naar marije@buurkracht.nl en vermeld daarbij je naam en adres.

Buurkracht 160301 infographic
Bespaarresultaten na twee jaar Buurkracht

Winst voor bewoners en ondernemers

Bewoners die maatregelen troffen besparen gemiddeld jaarlijks € 626,- op hun energiekosten. Favoriete maatregel in Buurkrachtbuurten is spouwmuurisolatie (47%), gevolgd door zonnepanelen (32%) en vloerisolatie (10%). Bespaarwinst door gedragsverandering en kleine aanpassingen zoals radiatorfolie en tochtstrips zijn niet meegerekend. De bewoners die maatregelen troffen gaven hier gemiddeld € 2.375,- aan uit. Zij zorgden voor bijna 1,5 miljoen euro omzet bij installateurs en isolatiebedrijven, vooral in de eigen regio.

Profijt voor milieu én buurt

Het bespaarproces van een buurt duurt gemiddeld anderhalf jaar. De 24 buurten die tot nu toe maatregelen hebben genomen, stoten jaarlijks 785 ton minder CO2 uit. Gemiddeld verminderden de bewoners die maatregelen troffen hun CO2-uitstoot met 33%. Minder kwantificeerbaar, maar veelgehoord is dat ook de sociale verbinding in de buurten groeit.

Buurkracht is samen energie besparen met de buurt

Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. Bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik, de buurt krijgt een buurtbegeleider en Buurkracht helpt bij het mobiliseren van de buurtgenoten. Buurkracht kosteloos, niet-commercieel en nu al in bijna de helft van Nederland mogelijk. Hier kun je zien hoe het werkt.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?