Samen energie besparen? Help een handje mee

17 februari 2016

Energie besparen is goed voor het milieu en onze portemonnee. Dat willen we allemaal wel. Toch komt het er vaak niet van. Te druk, te veel gedoe. Uit onderzoek blijkt dat als een hele buurt de krachten bundelt, het opeens wel lukt om besparingsmaatregelen van de grond te tillen. In Noorderpark omgeving Venestraat wil Christa van der Veen, directeur van de Maria in Campisschool, hier graag werk van maken. Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V., steunt haar hierbij. Nu zoekt ze nog buurtgenoten die haar willen helpen.

Buurkracht lamp bruin
Extra handen welkom in Noorderpark

Het idee achter Buurkracht is dat samen energie besparen goedkoper, makkelijker en gezelliger is dan alleen. Buurkracht brengt buurten en buurtgenoten bij elkaar, onderzoekt met een buurtteam de beste bespaarmogelijkheden en helpt buurtgenoten te enthousiasmeren. Christa van der Veen: “We hebben een eigen buurtpagina, www.buurkracht.nl/noorderpark-omgeving-venestraat, waar buurtgenoten kunnen zien wat er in de buurt gebeurt en zich kunnen aanmelden. Als iedereen meedoet, kunnen we de wereld nét een beetje mooier maken. Afgelopen zomer heeft een energiemarkt op onze school al een aantal mensen in beweging gebracht. Nu wil ik vervolgstappen nemen. Het lijkt mij ook geweldig om nog een extra bijdrage te leveren door het dak van de school beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Zodat buurtbewoners die daar geen geschikt dak voor hebben, toch zelf zonne-energie kunnen helpen opwekken.”

Samen besparen loont

Al meer dan 100 buurten zijn samen met Buurkracht aan de slag, waaronder verschillende buurten in Assen. In deze buurten hebben al heel wat inwoners hun energierekening zien dalen. In De Lariks-Zuid besparen buurtgenoten bijvoorbeeld samen per jaar al ruim € 8.000,- op hun energierekening én ze compenseren ook nog eens 4,2 huishoudens per jaar aan CO2-uitstoot. In Noorderpark rondom de Venestraat valt waarschijnlijk nog veel meer te besparen.

Enthousiast?

Vele handen maken licht werk. Daarom zoekt Christa buurtgenoten om haar te helpen bij het verder uitbouwen van Buurkracht in Noorderpark. Alle hulp is welkom. Er is van alles te doen; denk aan het informeren van de buurt, het organiseren van informatiebijeenkomsten, het aanvragen van offertes en het vergelijken van bedrijven die de werkzaamheden gaan uitvoeren. Op www.buurkracht.nl/noorderpark-omgeving-venestraat is meer informatie te vinden over de activiteiten in de buurt. Ben je enthousiast en wil je een steentje bijdragen? Neem dan contact op met Christa van der Veen per e-mail of via 0592-340684. Meer weten of Buurkracht? Kijk dan op www.buurkracht.nl of neem contact op met Marjan Hendriks per e-mail of via 06- 52 38 60 09.  

Noorderpark omgeving Venestraat

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noorderpark omgeving Venestraat