Samen energie besparen: drie slimme ideeën uit de buurten

02 maart 2017

Er zijn heel wat buurten die op bijzondere manieren energie weten te besparen. Ze wijken van de gebaande paden af en proberen eens iets nieuws of anders. We geven je wat inspirerende voorbeelden die je ook terug kunt vinden in het Jaarboek 2016.

Korting in de bouwmarkt voor Kortland

Buurkracht  mg 1374
Het buurtteam uit Kortland regelde korting in de bouwmarkt

Het buurtteam in Kortland organiseerde een energiemiddag met aandacht voor kleine doe-het-zelfmaatregelen en bewustwordingsacties. Van ledverlichting tot energieslurpers speuren. Marieke Euwe: “De plaatselijke bouwmarkt stelde materialen beschikbaar waarmee mensen makkelijk aan de slag kunnen. Zoals brievenbus borstels en isolerende folie voor achter de radiatoren. Bezoekers kregen meteen een kortingsbon mee: tien procent op het hele assortiment.”

Elektrische proefritjes in Heerlen

In Benzenrade-De Kommert steeg het aantal zonnepanelen dankzij Buurkracht fors. Tijd voor iets anders. Ruud Derks: “Zo kwamen we op elektrisch rijden. De wordt steeds betaalbaarder, de accu’s worden beter en er komen veel nieuwe modellen aan. Mijn vrouw en ik namen onze eigen elektrische auto’s mee naar een buurtbijeenkomst. Zo kon iedereen een proefritje maken. Harstikke leuk en een mooi moment om vooroordelen weg te nemen. Bijvoorbeeld dat er weinig laadpalen zijn. Die zijn er juist heel veel. Op mijn app zie ik precies waar ze staan en welke vrij zijn. Je kunt zelf een eigen laadpaal op je oprit plaatsen of er een aanvragen bij de gemeente.”

Klushuis in Hanevoet-Vijverkwartier

Hans Bommezijn: “De lat ligt hier hoog: heel Hanevoet-Vijverkwartier energieneutraal in 2020. Woningbouwcorporatie Woonbedrijf staat achter onze doelstellingen en werkt graag mee. De daken worden zelfs al gerenoveerd. Wij zijn druk bezig om de buurt voor zonnepanelen te enthousiasmeren. Daarnaast stelt Woonbedrijf een klushuis ter beschikking, waar we kunnen laten zien wat je met je huis allemaal kunt doen. En waar we bijvoorbeeld aan de slag gaan met de slimme meter.”

Meer inspiratie?

In ons Jaarboek lees je meer over deze en andere Buurkrachtbuurten. En over maatregelen die je zelf eenvoudig kunt nemen. Deze voorbeelden en meer vind je terug vanaf pagina 158. Nieuwsgierig? Lees het Jaarboek online of vraag een exemplaar aan.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?