Samen energie besparen beleeft energieke aftrap in Nieuw-Vossemeer

04 mei 2017

In een goed gevulde Vossenburcht presenteerde het buurtteam van Nieuw-Vossemeer op 3 mei zijn plannen om samen met zo veel mogelijk dorpsgenoten energie te steken in energiebesparing. Mogelijkheden én animo genoeg, bleek tijdens de avond. En het buurtteam verwacht dat zich de komende tijd nog meer geïnteresseerden melden.

Buurkracht nvm2publiek2
Goede opkomst op 3 mei

Juul Verhallen, die vanuit de dorpsraad is afgevaardigd in het buurtteam, is verheugd over de opkomst. “Een mooi begin”, zegt ze. “Je merkte ook dat veel bezoekers al met het onderwerp energiebesparing en eigen opwek bezig zijn.” Rond de klok van acht uur leidde zij zelf de avond in met een kort welkomstwoord, waarin ze ook de andere leden van het buurtteam voorstelde: Niek Perdaems die net als zij in de dorpsraad zit, en Cees van Overveld en Ray Hubens die zich na een oproep in een uitgave van Het Dorpsbelang hebben aangesloten.

Lintje en koffiepakket voor Niek Perdaems

Het team krijgt ondersteuning van Buurkracht. Onder andere in de vorm van een buurtbegeleider: Steve Duzanson. Ook hij nam het podium om uit te leggen hoe Buurkracht buurten vooruithelpt die samen aan de slag willen met energiebesparing. Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om Niek Perdaems in het zonnetje te zetten. Deze actieve dorpsgenoot zet zich al jaren op allerlei manieren in voor het dorp en dat is niet onopgemerkt gebleven: op 26 april ontving hij een Koninklijke Onderscheiding. Een mooie erkenning – die hij zelf overigens nergens voor nodig vindt. “Maar het koffiepakket van Steve was een leuke attentie. Lekker”, zegt hij.

Herkenbare voorbeeldwoning

Na dit korte intermezzo kwam energieadviseur Marloes Bosman aan het woord. In opdracht van Buurkracht heeft zij in kaart gebracht welke energiebesparingsmaatregelen voor Nieuw-Vossemeer interessant zijn. Juul: “Ze had bij haar onderzoek de woning van de plaatselijke café-restauranthouder als voorbeeldwoning genomen. Een bekende Nieuw-Vossemeerder, dus dat sloeg aan. Bovendien woont hij in een jarentachtighuis zoals er veel staan in het dorp. En daar valt volgens Marloes nog veel energiewinst te halen, vooral op het gebied van isolatie. Ook elders in het dorp had ze gezien dat met name spouwmuurisolatie veel op kan leveren, juist omdat er nogal wat vrijstaande panden in Nieuw-Vossemeer staan die dus aan alle kanten wind vangen.”

Persoonlijk advies

Onno Eigeman van het Regioloket West Brabant, die ook aanwezig was, liet weten dat iedereen daar terechtkan voor persoonlijk advies. “Het regioloket kan mensen daarmee helpen om keuzes te maken”, zegt Juul. “Daar was veel belangstelling voor. Dat bleek wel aan het eind van de avond, toen Onno nog door allerlei mensen werd aangeklampt. Het was goed dat hij er was.”

Lokale ondernemers over noviteiten

Nog meer interessante informatie kregen de bezoekers vervolgens van twee lokale ondernemers: Nathan Merkx die gespecialiseerd is in zonnepanelen, en Ad Jochems, die een installatiebedrijf heeft voor verwarmingssystemen. “Nathan liet zien wat er op het gebied van zonnepanelen op de markt is. Hij vertelde ook waar je op kunt letten bij de aanschaf, behalve op de prijs. Ad ging in op warmtepompen en hybride warmtepompen. We hadden aan allebei gevraagd om vooral ook nieuwe producten en technologieën te laten zien, omdat mensen die op zo’n avond af komen, vaak al best veel weten. Dat hebben ze ook gedaan en dat viel zeker in de smaak.”

Blijf op de hoogte

Het spits is eraf. Veel bezoekers hebben het formulier ingeleverd waarop ze konden invullen voor welke energiebesparingsmaatregelen ze in het bijzonder belangstelling hebben. “Aan de hand daarvan gaan we bepalen welke vervolgstappen we het beste kunnen nemen”, zegt Juul. “Daarvan houden we dorpsgenoten ook weer via onze buurtpagina op de hoogte. Dit was in elk geval een goede aftrap. En als iedereen die erbij was z’n enthousiasme nou ook nog deelt met buren, familie en vrienden, kan het weleens een flinke olievlek worden.”

Nieuw-Vossemeer

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nieuw-Vossemeer