Ruinerwold van start met samen energie besparen, te beginnen met inzicht in het verbruik

02 april 2016

In Ruinerwold valt nog veel te besparen op de energierekening. Bewonersgroep Ruinerwold Energie Neutraal (REN) wil daar samen met dorpsgenoten werk van maken. Bijvoorbeeld door besparingsacties voor en met het dorp te organiseren. REN krijgt daarbij ondersteuning van Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V. Onder andere met een speciale buurtpagina, www.buurkracht.nl/ruinerwold, waar dorpsbewoners met een slimme meter inzicht kunnen krijgen in hun eigen energieverbruik. En dat kunnen vergelijken met het gemiddelde verbruik in het dorp.

In Ruinerwold Energie Neutraal hebben Martin Herskamp, Margriet Meijer, Bert Stummel, Pieter ten Brinke, Wim Lammerts en Tjaard Suringar zich verenigd. Hun doel: een dorp dat minstens even veel energie opwekt als verbruikt. Bert Stummel: “Daar hebben we een hele kluif aan, want er zit ook wat industrie in Ruinerwold. Maar laten we bij onszelf beginnen. Zelf kunnen we ook nog genoeg besparen. Dan is het handig om te weten hoeveel stroom en gas je eigenlijk verbruikt. Onlangs zijn in Ruinerwold slimme meters geplaatst en hebben we per post een persoonlijke code ontvangen. Door je aan te melden op www.buurkracht.nl/ruinerwold en die in te vullen, kun je vervolgens elke dag zien hoeveel gas en stroom je de dag daarvoor verbruikt hebt.”

Goed voorbeeld doet goed volgen

Ondertussen is REN samen met duurzaamheidsclubs in Ansen en Koekangerveld gestart met de actie ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’. Dat is een initiatief van SAAMEEN, een studentencoöperatie, en INRG uit Groningen. Zij bieden bewoners heel voordelig energiemanagementsystemen aan waarmee je realtime je gas- en elektriciteitsverbruik kunt volgen. “Je ziet dan bijvoorbeeld direct het effect als je de droger aan zet of de verwarming omlaag.”

Samen besparen loont

REN hoopt dat het inzicht in het energieverbruik dorpsgenoten ertoe aanzet om in actie te komen. Ook daarbij krijgt het dorp ondersteuning van Buurkracht. Zo helpt Buurkracht bij het onderzoeken van de beste besparingsmogelijkheden in het dorp en het enthousiasmeren van bewoners. In de 120 buurten die al met Buurkracht aan het besparen zijn, hebben al heel wat inwoners hun energierekening zien dalen. Bert: “In Ruinerwold kan dat ook. Op onze buurtpagina krijg je bespaartips en zie je meteen welke maatregelen voor jou persoonlijk interessant kunnen zijn. Ook zonder slimme meter. We beslissen samen welke maatregelen we aanpakken en als inwoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je wilt meedoen. Je bent nergens toe verplicht.”

Meer informatie?

Neem gerust contact op met het buurtteam voor meer informatie. Voor meer informatie over Buurkracht kun je terecht bij Marjan Hendriks. Of kijk op www.buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?