Ruim 30 maatregelen aangevinkt op één avond

23 maart 2015

In de Maria in Campisschool in Assen kwam op donderdag 19 maart een klas vol volwassen buurtgenoten bij elkaar voor de buurtbijeenkomst over samen energie besparen. De school stelt niet alleen ruimte beschikbaar, maar is ook op andere manieren betrokken. Niet toevallig is directrice Christa van der Veen lid van het buurtteam.

Energie besparen in NoorderparkIn haar korte welkomstwoord legde Christa uit waarom de Maria in Campisschool aan Buurkracht mee wil doen: “Ik vind het belangrijk om als school de verbindende schakel met de buurt te vormen. Ook op het gebied van duurzaamheid. Als iedereen meedoet, kunnen we de wereld nét een beetje mooier maken. Op onze school proberen we de kinderen al vroeg energiebewust te maken, bijvoorbeeld in het vak talent en techniek en via het lesprogramma ‘Van zon krijg je energie’. We zijn ook officieel gecertificeerd als energiezuinige school. Het lijkt ons geweldig om een bijdrage aan Buurkracht te leveren door ons dak beschikbaar te stellen voor zonnepanelen; we gaan uitzoeken of en hoe dat kan.”

Veel besparingsmogelijkheden

Na Christa was de beurt aan Marjan Hendriks van Buurkracht, om meer informatie te geven over wat Buurkracht is, op welke manieren Buurkracht ondersteuning biedt en wat je als buurtgenoot allemaal kunt vinden en doen op buurkracht.nl. In de aanloop naar de buurtbijeenkomst heeft Buurkracht een energieadviseur van Invent, Arnold Strijker, op pad gestuurd om de besparingsmogelijkheden in de wijk te scannen. Hij had een uitgebreide ronde gemaakt door de buurt en een tamelijk representatieve tussenwoning ook van binnen onder de loep genomen. Christa: “De bouw in de wijk is gemengd, maar de woningen zijn voor het merendeel gebouwd tussen 1960 en 1970. Vóór het tijdperk van duurzaam bouwen. Volgens Arnold valt er dan ook heel wat te besparen in deze buurt, onder andere met spouwmuurisolatie, nieuwe hr-ketels en dubbel glas.”

Versterking voor het buurtteam

Het eerste wapenfeit is er al: de bewoner van het huis waar de energieadviseur onderzoek heeft gedaan, is meteen overgegaan op de aanschaf van ledverlichting. Nu nog samen acties opzetten en hopen dat zo veel mogelijk bewoners meedoen. De bezoekers van de avond hadden er duidelijk wel oren naar. Ze zaten vol vragen en gingen flink met elkaar in gesprek. “Ik heb veel enthousiaste reacties gekregen, ook in de dagen na de bijeenkomst”, vertelt Christa. “Op de formulieren die we uitgedeeld hadden om alvast een eerste inventarisatie te maken of er interesse is voor buurtacties, hebben buurtgenoten in totaal al 31 maatregelen aangevinkt. Dat is een mooi uitgangspunt om buurtacties op te zetten. En het leuke is dat ook twee buurtgenoten belangstelling hebben getoond om ons buurtteam te versterken. Binnenkort gaan we om de tafel om te bespreken hoe we verder gaan.” Wordt vervolgd.

Noorderpark omgeving Venestraat

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noorderpark omgeving Venestraat